Host og hark av jernmangel

Gir hosten seg aldri? Løsningen kan være å bytte ut halstablettene med jerntilskudd.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tester på kvinner med kronisk hoste og jernmangel viser at jerntilskudd ofte løsner opp hosten, sier Dr. Caterina Bucca ved Universitetet i Torino i Italia, ifølge Reuters Health.

Den nye studien, som nylig ble presentert på et møte ved American College of Chest Physicians i Chicago, viser at jernmangel kan være årsaken til at ellers friske og ikke-røykende kvinner sliter med vedvarende hoste.

Bucca sier også at det er mer sannsynlig at kvinner lider av uforklarlig kronisk hoste enn menn.

Visste du at hårtap kan skyldes jernmangel?

Betente slimhinner
- Vi koblet de to sammen. Hosting er vanligere hos kvinner og jernmangel er veldig vanlig hos kvinner på grunn av graviditet og menstruasjon, sier Bucca.

Bucca og hennes kolleger undersøkte 16 kvinner med kronisk hoste, men som hadde normal lungefunksjon. De hadde ikke tegn til verken astma eller andre luftveissykdommer eller halsbrann og sure oppstøt, som kunne forklare hostingen.

Alle hadde imidlertid jernmangel. De hadde også tegn til hevelser bakerst i munnen og røde og betente slimhinner. Stemmebåndene deres var også veldig sensitive, som gjorde at hosting forekom lett, som etter en kraftig latter.

Husk at host og slim kan være KOLS!

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Fylte opp jernlagrene
Bucca ga kvinnene jerntilskudd, og når jernlagrene var normalisert etter cirka to måneder, ble de undersøkt på nytt.

Det viste seg da at hostingen og tegnene på inflammasjon i munn og stemmebånd enten hadde forbedret seg eller forsvunnet helt. Ifølge Bucca forsvant overfølsomheten nesten helt.

Siden jern bidrar til å regulere produksjonen av proteiner i immunsystemet som kontrollerer inflammasjon, kan jernmangel gjøre de øvre luftveiene mer utsatt for betennelse. Det vil igjen føre til kronisk hoste, ifølge Bucca.

Jern øker også fertiliteten!

Mads Henrik Moxness ved øre-nese-hals-avdelingen ved St.Olavs Hospital er kjent med sammenhengen mellom jernmangel og svelg, men ikke med kronisk hoste.

- Det er kjent at jernmangel kan gi forandringer i svelg. Dette har man sett på flere tilstander som er beskrevet tidligere, men det er nytt av det kobles opp mot kronisk hoste, sier han, og legger til at studien må tas med forbehold siden den er såpass liten.

Ernæringsfysiolog cand. scient Gunn Helene Arsky ved DinKost.no er også kjent med at jernmangel kan gi problemer i munn og svelg, og sier det er viktig med fylte jernlagre.

- Alle trenger gode jernlagre. Kvinner er mer utsatt for mangel fordi vi mister blod hver måned via menstruasjonen. Tilstrekkelig med jern er viktig for å frakte oksygen til alle cellene i kroppen, men også i en rekke enzymsystemer som vil stoppe uten jern. Lite jern gjør deg slapp, trett, uopplagt og utsatt for infeksjoner, sier hun.

Les også: Mer energi på 1-2-3

Gode jernkilder
Ifølge Arsky er gode jernkilder: rent rødt kjøtt (biff og karbonade), lårkjøtt av fugl, leverpostei, grove kornvarer, mat laget i jerngryte, brunost og prim tilsatt jern.

Husk også vitamin C for å utnytte jernet i brød, kornblandinger og grønnsaker.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!