Hormonspiralen

Hormonspiralen er sikker prevensjon uten alvorlige bivirkninger. I likhet med minipillen inneholder den gestagen i stedet for østrogen. Fra spiralen frigjøres små hormonmengder hvert døgn.

Slik er hormonspiralen
Hormonspiralen inneholder i likhet med minipillen gestagen, i stedet for østrogen. Gjennom små porer skilles det ut en konstant, og svært liten mengde av hormonet hvert døgn.

Hormonspiralen er en spiral hvor det rundt stammen på spiralen er støpt på en kappe som inneholder hormon. Dette virker på slimhinnen inne i livmorhulen, og fører til at livmorslimhinnen blir mindre mottakelig for et befruktet egg, endringer i slimet i livmorhalsen som reduserer spermiepassasjen, og at antall eggløsninger kan bli redusert.

Fordeler
Hormonspiralen er en meget sikker prevensjon, og gir ingen alvorlige bivirkninger. Den gir også små og kortvarige menstruasjoner. Mer enn 20% mister etter noen måneder menstruasjonen helt.
Spiralen kan sitte inne i fem år. Etter at hormonspiralen er fjernet er muligheten til å bli gravid like god som før. En behøver heller ikke vente med å bli gravid etter at spiralen er fjernet. Hormonspiralen er rimelig prevensjon over tid, men kostbar i innkjøp (ca. 1000 kroner)

Ulemper
Hormonspiralen kan gi uregelmessige småblødninger den første tiden,
og kan også gi smerter i rygg og underliv, som andre spiraler. Andre bivirkninger kan være brystspreng, hodepine, og depresjon. Kviser kan også være bivirkninger av hormonene. Husk at disse bivirkningene er sjeldne og oftest forbigående, og at spiralen ikke beskytter mot kjønnsykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem bør bruke hormonspiral?
Hormonspiralen er spesielt velegnet hos kvinner som plages med store menstruasjonsblødninger, og er et godt alternativ der kobberspiraler fører til plagsomme blødninger, og den anbefales oftest ikke til kvinner som ikke tidligere har født.