Hormonkrøll også hos menn

Det er ikke bare kvinner som kan få hormonproblemer i overgangsalderen. Hver femte mann - i alderen 60 til 80 år - rammes av testosteronmangel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hormonkrøll også for menn

Det er ikke bare kvinner som kan få hormonproblemer i overgangsalderen. Hver femte mann - i alderen 60 til 80 år - rammes av testosteronmangel.

Av Hanna Hånes

Menn som blir overvektige, slappe og opplever impotens, kan være rammet av såkalt androgenmangel. Men det finnes hjelp også for dem, i form av hormonbehandling.

Eksperter spår at interessen for menns hormonproblemer vil øke de neste årene, ettersom også menn vil ha hjelp for overgangsplager.

Det er nemlig ikke bare kvinner som danner mindre kjønnshormoner med årene. Hormonproduksjonen i mannens testikler synker også sakte, men sikkert.

Skjer saktere hos menn

- Nå øker mannens levealder, og dermed behov for god livskvalitet i eldre år. Dessuten har kvinner fått økt sin livskvalitet gjennom hormonbehandling i overgangsalderen. Menn spør seg hvorfor det ikke finnes et lignende tilbud for dem. Selv om menns hormonproduksjonen ikke endres så brått som kvinnens i overgangsalderen, skjer det store endringer over tid, sier professor Eberhard Nieschlag som arbeider ved Institutt for Reproduktiv Medisin ved Universitet i Münster i Tyskland.

Når testosteronproduksjonen faller, kan menn reagerer med slapphet eller mangel på energi. De kan også bli deprimerte, få potensproblemer, få jernmangel eller mindre muskelmasse. Atter andre blir overbvektige, eller utvikler beinskjørhet. Hyppigheten av problemene øker med alderen.

Men ifølge professor Nieschlag kan slike symtomer også ha andre årsaker, og da hjelper det ikke med testosterontilskudd. Testosteronbehandling vil bare hjelpe menn med lavt nivå av testosteron i blodet.

Fra 50 år og oppover

Lave testosteronnivåer utvikler seg ofte etter 50-årsalderen, og hos menn mellom 50 og 60 år er det om lag sju prosent som har testosteronmangel. De neste 20 årene får hver femte mann hormonmangel. Hos de over 80 år har mer enn hver tredje mann testosteronmangel.

Testosteronbehandling kan gis i alle aldre, så sant man ikke har tegn til prostatakreft. Yngre menn kan behandles med depot-sprøyter. Hos eldre kan tabletter eller plaster være best, da man raskt kan avbryte behandlingen hvis det skulle oppstå bivirkninger oppstår, eller at det plutselig skulle vise seg at man har begynnende prostatakreft eller annen kronisk sykdom.

Andre behandlingsmetoder kan også være aktuelle, for eksempel medisiner som påvirker opptaket av mannlige kjønnshormoner i celler og vev.

Mozon.no, oppdatert 11.09.02
Tilrettelagt av Hege Eilertsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!