Hormoner hindrer plutselig død

Kvinner som tar hormonbehandling for å bekjempe overgangsalderen, kan leve lenger.

Forskning viser at hormoner reduserer sjansen for død i ung overgangsalder og at det ikke øker risikoen for dødsfall når eldre kvinner bruker det.

Flere før
Den amerikanske undersøkelsen er rettet mot kvinner som er usikre på om hvorvidt de skal benytte seg av behandlingen.

For to år siden fikk i underkant av to millioner britiske kvinner hormonbehandling for å lette symptomene på overgangsalderen, som nattsvette og humørsvigninger. Nå regner man imidlertid med at antall brukere er halvert etter at studier har vist økt risiko for hjerteinfarkt og brystkreft.

Fordel for yngre
I studien ble kvinnene delt i to grupper: over og under 60 år. I den yngste gruppen fant forskerne at risikoen for plutselig død ble kuttet med førti prosent for kvinner i 50-årene. Det var ingen effekt for eldre kvinner.

Mange eksperter er nå bekymret for at kvinner har blitt forhindret i å ta hormonbehandling på feil grunnlag. De forteller til NetDoctor.co.uk at undersøkelsene som viste økt risiko for hjertefeil, slag, blodhevelse og brystkreft var preget av slurv.

- Denne studien er gode nyheter. Kvinner i overgangsalderen burde bli beroliget angående hormonbehandling, sier Karen Winterhalter fra Women’s Health Concern til NetDoctor.co.uk.

 

Mozon.no, 20.10.2004