Hormon gjør mannen trofast

Kikker mannen din på andre damer? Et enkelt hormon kan være forskjellen på Don Juan og trofast ektemann.

Publisert
Sist oppdatert

Utroskap skjer i de beste familier, men den slags oppørsel vil de fleste av oss ha oss frabedt.

Nå har amerikanske forskere identifisert et hormon som kan være med på å avgjøre om menn er utro eller trofaste. Syndebukken bærer navnet vasopressin og er blant de stoffene som utskilles i hjernen når vi har sex.

Utro muldvarper
Betydningen av hormonet vasopressin ble avslørt i studiet av to forskjellige typer mus.

De kjærlige og trofaste præriemusene utviser nemlig en helt annen oppførsel enn sine promiskuøse fettere slette-mus som ligger rundt så ofte de får sjansen. De utro musene er heller ikke spesielt interessert i familieliv eller i å sørge for at avkommet har det bra.

Men hvordan kan to pattedyr med så like gener ha så ulik oppførsel når det kommer til seksualitet og partnerskap? Undersøkelser av dyrenes hjerneaktivitet ga svaret.

De utro musene så ut til å ha færre reseptorer for vasopressin i den delen av hjernen hvor hormonet aktiviseres. Forskerne tilførte derfor et gen som stimulerer utviklingen av disse reseptorene og satte seg ned for å se hva som ville skje.

Forelsket av hormoner
Og resultatene lot ikke vente på seg. Med flere reseptorer for vasopressin forandret de utro musene oppførselen fullstendig. Plutselig ble de mer interessert i en enkelt kvinnelig partner. Og når andre dame-mus fristet og lokket, sa herrrene pent nei takk til tilbudet.

Forskerne forlarer dette med at vasopressinet som utskilles under sex gir en belønning som assosieres med partneren. Det blir derfor mer fristende å fortsette med den oppførselen som gir den gode følelsen.

Sosiale evner
- Hormonet aktiverer en belønning i hjernen som gjør at musen tenker "når jeg er med denne partneren føles det bra". Vi vet at vasopressin også utløses når mennesker har sex og kan spille en rolle i utviklingen av sosiale forhold, forteller forskeren Larry Young ved Emory University i USA til BBC News.

Det kan derfor være fristende for noen kvinner å blande en dugelig dose med vasopressin-reseptorer i frokosten til gubben. Men de amerikanske forskerne vil derimot ikke begrense betydningen av dette hormonet til utro menn. De fokuserer på at dette kan være en del av forklaringen bak andre sosiale problemer, som for eksempel autisme.

Effekten av vasopressin kan være en bedre forståelse av sosiale strukturer, og det er dette som er problemet for autister.

- En del av motivasjon vår for å utføre disse forsøkene er å få en bedre forståelse for den sosiale delen av hjernen vår. Hvorfor omgås vi andre mennesker og hva er det som går galt ved sykdommer som autisme? Det er mye mulig at vasopressin spiller en rolle i vanlig sosial omgang, mener Young.

Er dyreforsøk til å stole på?
Lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad er usikker på om denne forskningen gir oss svaret på hva som gjør oss trofaste.

- Mye av den kunnskapen vi har om mennesker stammer fra dyreforsøk. Moderne medisin ville neppe klart seg uten hjelp av forskjellige slags "firbente venner" både for å studere hvordan dyre- og menneskekropper fungerer og for å undersøke hvordan de samme kroppene reagerer for eksempel på medikamenter og andre stoffer, sier han til Mozon.

- Etikken i dette kan diskuteres, nytten er i alle fall til stede. Likevel må vi tro at dyrekropper er litt mindre komplekse enn vi mennesker er.

- Derfor er det ikke uten videre gitt at et stoff som får dyr til å bli mer trofaste, har den samme effekten hos mennesker. Enda er nok vår teknologiske kultur alt for primitiv til virkelig å forstå naturens kompleksitet.

- Kanskje er stoffet vasopressin til stede når vi forelsker oss i en annen, kanskje er det dopamin eller oxytocin, kanskje er det noe tredje noe fjerde eller spesielle blandinger av alle.

- Det som for meg står som helt sikkert er at dette faktisk ikke er enkelt, og da blir det vesentlig ikke å late som det er det.

 

Mozon.no, 18.06.2004

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer