Hormon behandler overvekt

Sliter du med overvekt, kan du ha lavt nivå av hormonet OXM. Høyere nivå fører til økt energiforbruk og redusert appetitt.

Et hormon som finnes naturlig i kroppen, kan behandle overvektige.

Stoffet oxyntomodulin (OXM) kontrollerer appetitten og øker aktivitetsnivået, noe som fører til en sunn vektreduksjon. Det viser en britisk studie.

Høyere aktivitet
Når du føler deg mett etter et måltid, er OXM et av hormonene som sier fra. Nå viser forskning at overvektige har mindre nivåer av hormonet enn andre. Det fører til at de ikke kjenner seg mette like fort som andre.

Også tidligere studier har vist at OXM kan redusere appetitten. Dette er imidlertid første gang hormonet viser seg å øke nivået av fysisk aktivitet.

Forskningsleder Steve Bloom ved Imperial College London foreslår at overvektige kan ta daglige injeksjoner med hormonet.

Siden hormonet allerede er i kroppen, er det ingen negative bivirkninger.

- Vi bruker kroppens egen metode for å kontrollere appetitten, sier Bloom ifølge BBC News.

Ny behandlingsform
I studien undersøkte forskerne 15 friske, overvektige deltakere mellom 23 og 49 år. Deltakerne ble delt i to grupper. Den ene gruppen ble gitt doser av OXM tre ganger daglig i fire dager.

På den fjerde dagen, målte forskerne deltakernes energiforbruk og matinntak. Deltakerne som fikk OXM spiste 17,4 prosent mindre mat enn før og hadde stor økning i energiforbruket.

I tillegg ble kroppsvekten redusert med 0,5 prosent i løpet av de fire dagene. Det tilsvarer omtrent en halv kilo per uke.

- Oppdagelsen kan gi leger en helt ny måte å behandle overvektsepidemien. Vi må komme oss vekk fra fokuset på mat og begynne å tenke på hvordan vi kan øke treningen, sier Bloom.

Studien er publisert i International Journal of Obesity.

 

Mozon, 28.4.2006