Honning kan bekjempe MRSA

Noen typer honning kan ta knekken på den fryktede sykehusbakterien.

I 2004 ble rekordmange nordmenn smittet og syke av motstandsdyktige stafylokokker (MRSA), og i begynnelsen av februar ble lungeavdelingen på Ullevål sykehus stengt da bakterien ble oppdaget hos en mannlig pasient i 50-årene.

MRSA-bakterien er fryktet fordi den kan gi alvorlige infeksjoner og er vanskelig å behandle. Eksperter frykter også at den kan mutere og utvikle seg slik at den ikke kan behandles.

Øker i Norge
På verdensbasis har MRSA skapt store problemer med flere tusen dødsfall årlig, men de nordiske landene har ikke vært alvorlig rammet tidligere.

Det kan endre seg nå. MRSA er på fremmarsj landet over, og i fjor ble 281 personer syke av bakterien. Det er flere enn noen gang før.

For friske folk er bakterien ufarlig, men hvis bakterien kommer i et sår eller smitter noen med svekket immunforsvar, er det alvorlig. Når sykdommen rammer er den vanskelig og svært kostbar å behandle.

Antibakteriell honning
Nå mener engelske eksperter at en type honning kan være et kraftig våpen i kampen mot bakterien. En type medisinsk honning ble tilgjengelig for leger og sykepleiere gjennom det offentlige helsesystemet i landet denne uken.

Studier på pasienter og i laboratorier viser at noen typer honning kan helbrede sår med MRSA-infeksjon og effektivt bekjempe 250 forskjellige bakterier.

Men vi kan ikke bare smøre på norsk lynghonning - den antibakterielle aktiviteten i noen typer honning er mer enn 100 ganger kraftigere enn andre. Det høye sukkernivået skaper et miljø som renser såret og hemmer bakterier, og i tillegg skiller noen typer honning ut hydrogenperoksid, som virker antiseptisk.

- I laboratorietester vi har gjort har vi sett at noen typer honning hemmer bakterier bedre enn andre, sier doktor Rose Cooper fra University of Wales til avisen Daily Telegraph.

- Blant de typene honning som har en bevist virkning har vi sett god effekt på bakterier som fører til sårinfeksjoner. Honningen hemmer både bakterier som reagerer på antibiotika og de som ikke gjør det, som MRSA, sier hun.

Mozon.no, 03.02.2004