Homopartnerskap bra for helsa

Homofile som inngår partnerskap styrker den mentale og fysiske helsa si, hevder en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forekomsten av depresjoner, kreft og narkotikaavhengighet er høyere blant homofile enn heteroseksuelle, melder BBC.

En rapport viser at lesbiske kvinner har høyere forekomst av brystkreft, hjerteproblemer og overvekt, mens homofile menn har høyere risiko for HIV.

Rapporten viser dessuten at mennesker som er i et stabilt partnerskap, enten av samme eller forskjellige kjønn, oppnår flere helsegevinster.

- Homopartnerskap vil trolig bidra til å redusere folks fordommer og fremme større forståelse, sier professor Michael King ved University College London.

Skaper trygghet
Ved Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) ser man også at homofile partnerskap kan fremme helsa.

- Vi tror at et hvert samliv innenfor trygge rammer kan bidra til at både psykisk og fysisk helse bedres. Partnerskapsloven bidrar til å skape en viktig ramme og for mange en like viktig trygghet, forpliktelse og stabilitet i samlivet sitt, Christian Møllerop, leder i LLH Oslo og Akershus.

Han legger imidlertid til at partnerskapsloven ikke er det samme som ekteskap.

- Partnerskapsloven bidrar blant annet til å svekke rettighetene til barn født inn i partnerskap. Ser du partnerskapsloven med barnets øyne kan man jo spørre seg hvor helsefremmende loven er, da partnerskapsbarn mister både arverettigheter, økonomisk sikkerhet og samværsrett. I dag lever mange tusen barn med lesbiske eller homofile foreldre, ifølge Møllerop.

Danmark først ute
Danmark var det første landet som innførte partnerskapslov i 1989. I 1993 trådte loven om registrert partnerskap i kraft i Norge. Senere har flere EU-land, samt USA og Canada fulgt i samme fotspor.

I følge Statistisk sentralbyrå (SSB) ble det i 2004 inngått 192 homofile partnerskap. Siden partnerskapsloven ble innført og til og med utgangen av 2004 er det inngått 1 808 registrerte partnerskap, og det er registrert 256 skilsmisser.

Fra 2002 ble det mulig for stebarnsadopsjon i registrete homofile partnerskap.

Les også: Overser homofiles lidelser.

 

Mozon.no, 20.02.2006