Homøopati virket ikke ved middallergi

For astmatikere med husstøvmidd virker ikke homøopatisk medisin bedre enn juksepiller, viser en ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Homøopatmedisin virket ikke ved middallergi og astma

En studie publisert i fagtidsskriftet British Medical Journal (BMJ) denne uken, konkluderer med at homøeopatisk medisin gir ikke bedre effekt enn narremedisin hos astmatikere med middallergi.

Forskningsteamet testet behandlingen på 242 astmatikere med middallergi. Deltakerne mottok enten homøeopatisk medisin eller placebo og ble kontrollert i en periode på 16 uker utenfor pollensesongen. Verken behandlerne eller deltakerne i undersøkelsen visste hvem som fikk homøopatisk medisin eller placebo. Den homøopatiske medisinen var potensert husstøvmidd. Homøopatiske medisiner er fremstilt av stoffer like de som gjør deg syk.
Forskerne fant ingen forbedring verken på lungekapasitet eller generell livskvalitet hos noen av gruppene, og konkluderer dermed med at en homøopatisk dose anti-middbehandling ikke virker bedre enn placebo (narremedisin) for behandling av astmatikere med middallergi.

NHL-leder kritisk
Leder i NHL, Aslak Steinsbekk, er opptatt av at folk ikke må misforstå forskningen og trekke konklusjoner om at homøopatisk behandling for astmatikere bare er vås.

- Denne grunnforskningen viser at det ikke er forskjell på placebo og potensert husstøvmidd når det gjelder de virkningene man
målte. Studien tilbakeviser ikke at homøopatisk behandling kan være effektivt for pasienter med astma, sier Aslak Steinsbekk.

Ønsker sammenlikning med legebehandling

- Et viktig poeng med den behandlingen man får hos homøopater, er at den er individuelt tilpasset den enkelte pasient.

Man tar utgangspunkt i den enkelte pasients plager for å finne den medisinen som passer best. Ved å gi potensert husstøvmidd til alle astmapasienter tar man ikke hensyn til den enkelte pasient, sier Steinsbekk.

Han legger til at dersom man skal komme videre i en diskusjon av nytten av homeopati, må man forske på effekten av den behandlingen folk faktisk får hos homøopat.

- En måte å gjøre dette på er å sammenligne hvordan det går med mennesker som går til henholdsvis homøopat og lege. Da kan man se på effekten på plagene og ikke minst kostnadene både for pasienten og samfunnet, sier Steinsbekk.

Tidligere studier har vist at homøopatimedisin er effektiv i behandlingen av høysnue .

Silje Stavik 10.03.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!