Homofile utsettes for vold

Tenåringer som forelsker seg i eller har sex med en av samme kjønn, er en svært utsatt gruppe, viser en norsk rapport.

Publisert
Sist oppdatert

Unge lesbiske og homofile er en svært utsatt gruppe som møter på mange utfordringer. Det er hovedfunnene til forsker Bera Ulstein Moseng som har skrevet rapporten ”Vold mot lesbiske og homofile tenåringer”.

Funnene ble lagt fram under konferansen ”Trygghet og mangfold - En skeiv erfaringskonferanse”, skriver Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) på sine nettsider.

- En av tjue lesbiske/bifile tenåringsjenter og én av fem homofile/bifile tenåringsgutter oppgir at de har blitt utsatt for daglig mobbing det siste året i Oslo. To av ti lesbiske/bifile og fire av ti homofile/bifile oppgir å ha vært utsatt for vold som krevde legebehandling siste året, sier Ulstein Moseng.

Les også: Mobbing varer hele livet

Mer utsatt enn heterofile
Denne andelen er hele fire ganger større enn blant heterofile tenåringer. Og funnene viser at mye av volden skjer i ungdommenes umiddelbare omgangskrets eller familierelasjoner.

Grunnlagsmaterialet kommer fra undersøkelsen "Ung i Oslo 2006" som har gått ut til alle 9.- og 10.-klassinger og 1. vgs i hele Oslo. Mer enn 11.500 ungdom har svart.

Tallene viser at ungdom i dag blir møtt av en tøff virkelighet, til tross for at åpenheten rundt homofili øker og flere tør stå fram. Lesbisk og homofil ungdom rapporterer også problemer med depresjon og selvmordstanker i langt større grad enn hva man ser hos heterofil ungdom, ifølge Ulstein Moseng.

Rapporten er utført av Nova, Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring, på oppdrag av LLH og er finansiert av Justisdepartementet.

Unge homofile sliter psykisk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer