Hollywood bør advare oss

Hollywood-film oppfordrer til ubeskyttet sex, utroskap og narkotikabruk. Nå må de advare oss på forhånd.

Hollywood er uansvarlige overfor publikum. De setter ubeskyttet sex og narkotika i et positivt lys. Det mener australske forskere, etter å ha sett gjennom noen av de mest populære filmene de siste tjue årene.

Det er Hasantha Gunasekera og kolleger ved University of Sydney som slår et slag for moralisering av Hollywood-filmene. De har sett seg lei på sexscener uten prevensjon.

Må reflektere virkeligheten
Forskerne brukte 200 av de siste tjue årenes beste filmer, rangert av IMDB. Animerte filmer, filmer om dyr og barnefilmer ble ikke tatt med i betraktningen. Da satt de igjen med 87 filmer, hvor de fant 53 episoder med sex. Kun én av disse viste kondombruk, den romantiske komedien "Pretty Woman". Ingen av karakterene i filmene endte opp med kjønnssykdommer eller uønsket graviditet.

Blant de "verste" filmene, trekkes Basic Instinct frem. Filmen fra 1992 med Sharon Stone og Michael Douglas i hovedrollene, har seks episoder med samleie. Ingen kondomer, p-piller eller bekymring for helsekonsekvenser blir vist.

American Pie har syv sex-scener, alle med nye partnere, uten kondomer eller p-piller, og den eneste negative konsekvensen er forlegenhet.

Latterliggjør monogami
- Filmindustrien påvirker oppfatningen til milliarder av mennesker. Med globalisering og vekst av hjemmebasert mediateknologi, blir film mer tilgjengelig for et bredere publikum. Det er bevist at underholdningsmediene påvirker oppførselen vår, sier Gunarskera i rapporten, ifølge The Indipendent.

Rapporten er publisert i tidsskriftet Journal of the Royal Society of Medicine.

I stedet for å vise risikoen ved ubeskyttet sex, skildret filmene pinlige situasjoner der man ble oppdaget midt i akten. Også utroskap ble vist som en negativ del av sex-livet.

- Kommentarer gitt av karakterene i filmen latterliggjør monogami og sølibat, sier forskerne.

Lær av TV
Heller ikke narkotikabruk ble vist med sitt sanne ansikt. Det var imidlertid mindre narkotika enn sex i filmene. Kun åtte prosent av filmene viste cannabis og syv prosent viste andre ulovlige stoffer. Det ble alltid vist i et nøytralt eller positivt lys.

En tredjedel av filmene viste fulle personer. Røyking fant sted i to tredjedeler. Ingen av filmene viste innsprøyting av narkotika.

TV-programmer viste tryggere former for sex. Forskerne mener nå at filmprodusentene bør lære litt av TV-produsentene.

Hvorvidt filmene vil være underholdende hvis karakterene blir gravide og får kjønnssykdommer etter hvert samleie, sier rapporten ingenting om.

 

Mozon, 8.10.2005