Holdbarhetsmetoden

Behandlingsmetoden som skal bevare epler i opptil ett år, har vært kjent i over ti år.

Eviggrønne epler

  1. Holdbarhetsmetoden


Varighet opptil ett år

Med behandlingsmetoden Smartfresh, kan et eple bevares i opptil ett år. Metoden går ut på å behandle frukten med en gass kalt 1-MCP, eller 1-methylcyclopropene.

Behandlingsmetoden er godkjent av EU.

Det er det amerikanske firmaet Agrofresh som har utviklet gassmetoden, som brukes mest på frukt fra USA, New Zealand, Australia og land i Sør-Amerika, skriver Göteborgs-Posten.

Metoden er også testet ut på bananer, plommer, avokado og ananas.


Flere tusen tonn behandlet

Ifølge NTB viser en sveitsisk undersøkelse at 24.000 tonn epler ble gassbehandlet med 1-MCP i sesongen 2005-2006. Eplesortene det er snakk om er Gala, Jonagold, Golden Delicious og Granny Smith.

Metdoden har vært kjent i over ti år. I en artikkel i American Fruit Grower, påstås det at behandlingen med 1-MCP fører til at forbrukerne får epler av bedre kvalitet.

Agrofresh hevder eplene blir saftigere, fastere og mer smaksrike, ifølge NTB.

Kritikere av metoden, blant annet svenske produsenter, er ikke overbevist, ifølge NTB. De mener at gassingen fører til at frukten tørker ut innenfra og at C-vitamininnholdet reduseres.

Varighet: Nå opptil ett år. Foto: Sophia Lemon.
Foto: Sophia Lemon Vis mer


Kilder: Food & Drink Europe, Göteborgs-Posten, NTB, Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Svenska Dagbladet.