Hold vintervarmen billigere

Hvilke valgmuligheter har du, hvis målet er å få varme i kroppen på billigst mulig måte?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ifølge enøk-senteret Oslo bruker norske husholdninger mellom 75 og 80 prosent av energiutgiftene sine på oppvarming av bolig og vann.

Bør du velge elektrisitet, eller er det noe annet som er lurt?
Bør du velge elektrisitet, eller er det noe annet som er lurt? Vis mer

Når sommerens sol ikke klarer å varme oss, må vi ty til dyrere energi for å klare oss. Hvilken bør vi velge?

Alternativer

Det finnes følgende følgende muligheter for oppvarming i norske hjem:

  • Elektrisitet

  • Olje

  • Biobrensel (eksempelvis ved)

  • Fjernvarme (bare større boligblokke og industribygg)

  • Solvarme (lite anvendelig på vinteren)

  • Varmepumpe

  • Gass

Avhengig av hvilken energikilde man velger, følger det ulike investerings- og driftskostnader med. Klikk på lenken øverst til høyre for å sjekke prisene.

Nyeste trend

Ifølge Kjell Jemtland i Oslo Energi Enøk AS er den nye metoden å bruke varmepumpe. En varmepumpe kan hente varmen enten fra grunnen eller fra luften. Det mest vanlige i bolighus er en varmepumpe som henter energien fra grunnen, og overfører den til et vannbåren anlegg, som gulvvarme eller radiatorvarme.

- På tross av at investeringskostnadene er ganske høye, bør et slikt anlegg ha tilbakebetalt seg selv i løpet av en 6-7 år, under forutsetning av at boligen er over 120 kvadratmeter stor. Dette skyldes at man bare bruker halvparten av de driftskostnadene som man ville ha brukt i et annet anlegg, sier Jemtland.

Ifølge Jemtland er en ytterligere fordel ved et varmepumpeanlegg at det er mye mer miljøvennlig enn andre varmeanlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fleksibilitet bra

Det er bra om man har tilgang på både oljefyring og elektrisitet. Man kan da velge fyringsalternativ etter hva som er mest lønnsomt.

- Det er ikke å anbefale å skifte frem og tilbake hele tiden. En oljekjele virker best når den går lengre perioder av gangen, sier Jemtland.

Det kan naturligvis være lurt å holde øye med utviklingen i både strømprisene og oljeprisene. Strømprisene finner du alltid oppdatert i DinSide’s prisliste Ved utregning av totalprisen i øre for en kWh tar du beløpet i første kolonne og dividerer dette med 25.000.