Hold ut - med billig olje

Strømprisene har steget så mye siden i høst, at nå er nesten alle alternativer billigere. Og på fyringsolje daler prisene. Se vår pristest.


Det blir lysere hver dag, og solhungrige nordmenn begynner å tenke på påsken. Men de harde fakta er at det fortsatt gjenstår tre måneder med behov for oppvarming av boligen.

Siden sist vi oppsummerte oppvarmingsprisene, i september, har det skjedd store endringer i prisbildet. Tiden er nå inne for å ta en ny titt, slik at varmen kan holdes billigst mulig fram til våren.


Olje og strøm til himmels

De fleste har fått med seg at oljeprisene har nådd nye høyder i den senere tid, som følge av den politiske situasjonen i den persiske gulfen. Fra en pris på rundt 64 dollar per fat i september, skriver vi nå inn at prisen på Brent blend nå er oppe i 68 dollar - en prisvekst på cirka 7 prosent.

Oljeprisene, og det faktum at etterspørselen etter energi er høy fordi det er kaldt, gir høye priser på den nordiske strømbørsen, Nordpool. Mens vi i september regnet med en gjennomsnittlig strømpris (inkludert variabel nettleie) på 68 øre per kilowatt-time, er den nå på 77 øre - en økning på 13 prosent.

Så hva bør du fyre med nå, hvis du kan velge?

I tabellen gir vi deg et overblikk over situasjonen, basert på Norsk petroleumsinstitutts kalkulator, som du finner hvis du trykker her.

Så mye koster resten av vinteren
EnergikildeØre per kWhKostnad (kroner)Forskjell fra beste valg (kroner)
Pellets262 6000
Ved (Ny rentbrennende vedovn)26,82 680160
Oljekjel64,46 4403 840
Elektrisitet777 7005 100
Forutsatt oppvarmingsbehov 10.000 Kwh (høyt anslag). Beregningene er utført av Norsk Petroleumsinstitutts kalkulator.Tallenes tale er klar: Med dagens markedspriser er vår alles strøm på jumboplass blant de mest aktuelle alternativene.

Side om side


For å bruke kalkulatoren, har vi måttet legge inn våre egne forutsetninger om pris på de ulike typene brensel. Vi har også forutsatt at husholdningen har en ny og rentbrennende vedovn, slik at veden denne gangen får vise seg fra sin aller beste og mest effektive side.

Med disse forutsetningene, er det faktisk svært små forskjeller på fyringsutgiftene ved bruk av pellets og ved. Peiseiere må imidlertid besinne seg - legger man veden i åpen peis, øker kostnadene med nærmere 10.000 kroner i det samme regnestykket.

At vi har forutsatt topp moderne vedovn i vårt regnestykke, har gledet vedleverandørene.

- Vi mener det er riktig å legge til grunn fyring i rentbrennende vedovn. Dette fordi det jobbes kontinuerlig med å bytte ut gamle ildsteder, sier daglig leder i Norsk Ved Rune Østgård til DinSide.

Østgård mener imidlertid at våre innhentede markedspriser gir for høye priser, og at en storsekk på 1.000 liter er en lite relevant enhet. Mer om dette kan du lese her.

Billigere fyringsolje

Alle med oljekamin og lav selvtillit på grunn av Iran-krisen, kan heve hodet nå. Utrolig nok, viser prisene på fyringsolje i Oslo en nedgang siden september.

Mer om dette, og vår mini-pristest for fyringsolje kan du lese hvis du trykker her.


Tabellen viser prisene ved forbruk av 10.000 kwh strøm. Med enkelte varmepumper, kan du halvere strømbehovet, og ha det like varmt. I våre beregninger, blir strøm da billigere enn olje, men fortsatt ikke konkurransedyktig med pellets og ved i ny rentbrennende vedovn.

Les mer om varmepumper her.