Hold smitten unna

Unngå influensa i høst. Det er mange overraskende smittekilder.

Vasker du hendene etter at du har nyst? Og vasker du hendene dine riktig? Å vaske hendene sine ofte, gjerne inntil ti ganger om dagen, er en effektiv måte å beskytte seg mot influensavirus.
Vasker du hendene etter at du har nyst? Og vasker du hendene dine riktig? Å vaske hendene sine ofte, gjerne inntil ti ganger om dagen, er en effektiv måte å beskytte seg mot influensavirus. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert satt deg et mål om å ikke få sesonginfluensa eller svineinfluensa i høst. Du holder det langt unna andre syke, nyser og hoster i armhulen og unngår store folkemengder.

Men det er mange andre smittekilder, og noen er du kanskje ikke klar over en gang! Her er ni overraskende måter du kan bli smittet på.

Les også:

1. Du bekymrer deg for mye

Er du så redd for å bli syk at du nesten får panikk? Da er risikoen større for at du blir syk. Svineinfluensa har fått enorm oppmerksomhet i media, og noen har kanskje lett for å miste fotfestet midt oppi det hele. Det beste er å prøve å holde ting i perspektiv. Svineinfluensa ser jo så langt ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom enn vanlige sesonginfluensavirus.

Studier viser imidlertid at angst kan føre til en rekke sykdommer og plager, som søvnløshet, utslett og depresjon. Så det er grunn til å tro at hvis du stresser unødvendig mye rundt det å få svineinfluensa, kan det svekke immunforsvaret ditt og gjøre deg mer utsatt for smitte, ifølge Health.com.

Det hjelper heller ikke å bekymre seg for lite. Les punktet nederst på siden.

Bekymrer du deg for mye?

2. Kyss, klapp og klem

Den letteste måten å få et virus er å ha nærkontakt med andre mennesker. Du trenger ikke være asosial gjennom hele influensasesongen, men vær oppmerksom på visse ting: Blir det mye kyssing og klemming når du møter folk, prøv å ikke ta hendene dine mot munnen eller øynene etterpå - i alle fall ikke inntil du har vasket hendene dine.

Helsemyndighetene i USA anbefaler å ha en buffer på to meter når man møter syke personer, for å unngå smitte. I tillegg bør man stå over kyssing og klemming når man hilser på folk.

3. Røyk

Røyk svekker nesehårenes og lungenes evne til å bekjempe sykdom, og til å fange opp og kvitte seg med bakterier. Når immunforsvaret svekkes på denne måten er det selvfølgelig større sannsynlighet for å bli syk. Ny forskning viser dessuten at det nye H1N1-viruset har en egen evne til å angripe celler mye dypere i lungene enn vanlig sesonginfluensa, og kan gi alvorligere infeksjoner.

- Kroniske røykere er alltid mer utsatt for viral infeksjon i slimhinnene, understreker lege Pascal James Imperato, som legger til at røykere med svake lunger er mer utsatt for komplikasjoner, som å få lungebetennelse av svineinfluensa.

Slutt å røyke på ti dager

4. Å kjøre seg selv på treningen

Trening er vanligvis noe som skal bedre helsa og styrke immunforsvaret vårt, men noen ganger kan det faktisk gjøre det stikk motsatt under ekstreme forhold. En ting er at overtrening kan være en så stor belastning for kroppen at den får problemer, spesielt hvis du i tillegg ikke spiser, sover eller drikker nok. Men treningssenteret er også et sted du kan plukke opp virus, som på svette tredemøller, på håndtak på styrkeapparater og på benkene i garderoben.

Lider du av birkebeinersyndromet?

Men du trenger ikke droppe treningen selv om virussesongen herjer for fullt. Men beskytt deg selv. Vask apparatene før du bruker dem, og bruk en egen matte når du tøyer, eller dekk til med et håndkle. Ta en dusj rett etter trening, og vask deg godt med såpe.

Når er du frisk nok til å trene? Les hva legen sier her

5. Alkohol

Når influensasesongen virkelig er i gang bør du kanskje revurdere den byturen du hadde sett sånn fram til. For neste dag kan du våkne med noe som er langt verre enn en hangover. Ny forskning viser at mus som inntar store mengder alkohol i løpet av en kort periode svekker immunforsvaret sitt og har vanskeligere for å bekjempe infeksjoner de neste 24 timene.

En annen ulempe med å drikke for mye alkohol er at kroppen blir dehydrert. Da klarer ikke nesen og lungene å fange opp bakterier og kvitte seg med dem.

12 myter om bakrus

6. Antibak kan ikke gjøre alt

Hvis du bruker hånddesinfeksjonsmiddel bør den inneholde mellom 60 og 95 prosent alkohol, etanol eller isopropanol, for at den skal fungere best. Men ikke la dette gå på bekostning av håndvask med vann og såpe. Forskning viser at hånddesinfeksjonsmiddel er effektive bakteriedrepere når det ikke er en vask i nærheten, men de klarer ikke å drepe virus. Så det beste for å unngå smitte er å vaske hendene skikkelig med vann og såpe.

Advarer mot å desinfisere

7. Vaske hendene feil

Vasker du hendene dine riktig? Å vaske hendene sine ofte, gjerne inntil ti ganger om dagen, er en effektiv måte å beskytte seg mot influensavirus. Og husk spesielt på å gjøre dette etter å ha hostet eller nyst. I tillegg anbefales det å vaske hendene i minst 20 sekunder.

- Plystre ”Happy Birthday” to ganger mens du skrubber hendene og fingrene dine, og tørk dem med et håndkle, er rådet på Health.com. Det kan også være lurt å skru av kranen og åpne døren til toalettet med et papirtørkle på offentlige toalett.

Husker du å vaske tommelen?

8. Maske

Man ser ikke mange mennesker med beskyttelsesmasker i Norge, men hvis du skal har tenkt til å bruke en maske, sørg for å bruker den, og fjerner den, riktig. Ellers vil den ikke være til noen nytte.

- Masker samler virus. Så du må være veldig forsiktig når du tar av masken. Den bør ikke komme borti nese, munn eller øyne når den fjernes. Kast den og vask hendene etterpå. Fjern masken ved å bruke stroppene på siden, og ikke ta på forsiden av masken, som er det mest forurensede området, sier en lege til Health.com.

9. Bekymrer deg for lite

Dette er den rake motsetningen av risikofaktor nummer 1. Den sunneste måten å møte influensasesongen på er å være midt mellom disse ytterpunktene. Ikke tro at du er for ung eller for sunn til å få influensa. De som er i den såkalte risikogruppen for svineinfluensa er blant annet eldre over 65 år, gravide, og voksne og barn med diabetes, kronisk nyresvikt og nedsatt infeksjonsresistens. Men svineinfluensa kan også slå hardt til hos personer som er friske. En ny rapport viser at svineinfluensaen er farligere enn først antatt for folk som i utgangspunktet er helt friske, ifølge VG Nett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer