Helsedirektoratet anbefaler minst 60 minutter moderat fysisk aktivitet hver dag for barn. Lek med barna kan være fin trening! Foto: Colourbox.com
Helsedirektoratet anbefaler minst 60 minutter moderat fysisk aktivitet hver dag for barn. Lek med barna kan være fin trening! Foto: Colourbox.comVis mer

Hold deg i form i ferien

Slik får du opp pulsen uten for mye stress.

Det er i dag et velkjent faktum at regelmessig fysisk aktivitet bedrer helse og
velvære for den enkelte, og sparer samfunnet for store kostnader. Dette står skrevet i boken Aktivitetshåndboken, som er utgitt av Helsedirektoratet.

Likevel er det ikke til å stikke under en stol at selv om Norge er et av verdens beste land å bo i, ser man en økt forekomst av diabetes, overvekt og samtidig en nedgang i mengden fysisk aktivitet.

Frykter fedmeepidemi i Norge

Nederst i artikkelen får du tips om hvordan du kan bevege på deg i ferien, uten at det må koste for mye.

Vi har også fått mer å bære på i form av vekt, og en større andel av befolkningen er blitt overvektige.

Men mye tyder likevel på at vi verken har økt energiinntaket vårt eller spiser mer enn vi gjorde før. Og vi ligger ikke på latsiden heller, for det ser ut som at flere trener på fritiden nå enn før, ifølge professor Roald Bahr ved Norges idrettshøgskole.

Det betyr at vektøkningen må ha skyld i at vi rører oss mindre i hverdagen enn tidligere; vi sitter stille store deler av dagen, i bilen, foran PC-en og foran TV-en.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med andre ord er vi for lite fysisk aktive i løpet av hverdagen. Vi beveger oss rett og slett for lite.

Jeg kan ikke trene fordi….

Tar heisen

Dagliglivet stiller stadig færre krav til naturlig fysisk aktivitet. Vi kan skifte dekk på bilen ved et verksted. Vi kan ta heisen i stedet for å gå trappen osv, skriver Aktivitetshåndboken.

Men egentlig finnes det jo for de aller fleste en rekke muligheter til å være fysisk aktiv i hverdagen, i forbindelse med transport til og fra arbeid, på arbeidsplassen, på fritiden, i hjem og nærmiljø.

Slik blir du glad i å trene

Men hva når det er ferie, og mange er langt unna både treningssentre, offentlig transport og jobben?

Aktive forslag

Helsedirektoratet anbefaler minst 30 minutter moderat fysisk aktivitet (tilsvarende rask gange) hver dag for voksne og minst 60 minutter for barn. Og det er ikke nødvendigvis hardtrening og svette som må til for å få helseeffekt.

Klarer du ikke det? Så lite som syv minutter kan være nok

- Det er mange morsomme aktiviteter man kan finne på som gjør at anbefalingene oppfylles, sier fungerende avdelingsdirektør Heidi Tomten, ved avdeling fysisk aktivitet i Helsedirektoratet.

Hun gir konkrete tips for ferien:

 • Sykle eller gå til stranden istedenfor å kjøre i en glovarm bil
 • Gå fottur i fjellet med venninne
 • Prøve en ny aktivitet, for eksempel leie kajak
 • Gå en kveldstur til et fint utkikkspunkt
 • Gå på sopptur
 • Gå på bærtur
 • Utelek med barna
 • Bryggedans
 • Salsakurs med kjæresten
 • Ta sykkelen eller beina fatt når du skal fra et sted til et annet
 • Hvis det er veldig varmt - vær i aktivitet i eller med vann
Vet du dette om trening?

Hvor viktig er det å være fysisk aktiv i ferien?

- Det er ikke hva du gjør i ferien som er avgjørende for din fysiske form, det er hva du gjør resten av året. Likevel så kan det kan være lurt å forsøke å leve opp til anbefalingen om 30 minutter moderat aktivitet hver dag, gjerne inndelt i bolker av 10 minutters varighet, anbefaler Tomten.

For da blir ikke veien tilbake så altfor hard:

Vedlikehold av formen

- Det vil bidra til å vedlikeholde formen, og gjør at det ikke er så hardt å komme i gang igjen etter ferien, sier Tomten til DinSide Helse, og legger til at ferien også er en fin tid til å begynne med litt aktivitet dersom du ikke er vant til det fra før.

- Har du små barn blir de glade hvis mamma vil være med på leken. En halvtimes kveldstur kan også være en fin måte å få litt tid alene på, og på lange lyse sommerkvelder er terskelen lavere for å komme seg ut, sier hun, og minner om at fysisk aktivitet er viktig for overskudd og humør.

En økning i hverdagsaktiviteter kan være like helsefremmende som et mer strukturert tilrettelagt aktivitetsprogram, ifølge Bedre Helse på 1-2-30.

Tren riktig for alderen

Aktiv ferie

Har du tenkt å være fysisk aktiv i ferien? (Avsluttet)
Det blir nok litt mindre enn vanlig, men jeg må prøve å opprettholde et visst nivå.(44%) 107
Ja! Endelig skal jeg få tid til å trene mer enn jeg pleier.(36%) 88
Jeg trener ikke til vanlig, og kommer derfor ikke til å gjøre det i ferien heller. (13%) 32
Nei! Har man ferie, så har man ferie. Da skal man slappe av!(7%) 17
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.