Hold deg frisk på reisen

Sommeren er tiden for de lange bilturene med bikkja, barn og svigermor i baksetet, lange køer og kort lunte. Da hjelper det ikke om du topper det hele med en god posjon reisesyke. Her gir Mozon deg de beste rådene mot reisesyke og jet-lag.

Ingefær mot kvalmen
- Det er gjort flere studier som viser at ingefær virker like godt som reisesyke-tabletter. Det finnes ingfærtabletter som er laget for bruk ved reisesyke og til å behandle kvalme. Ingefær tabletter finnes også som tyggetabletter med smak som aksepteres godt av barn.

- Du kan også bruke en ½ ts ingefærpulver som svelges ned med litt vann - eller ¼ ts som røres ut i yougurt til barn. Bruker du frisk ingefær tar du 3-5 skiver på en 1/2 cm og lar det koke i 2-3 dl vann i 5 minutter. Drikk teen varm med en skive sitron og eventuelt litt honning. Det er en frisk og velsmakende drikk som virker godt kvalmestillende ved reisesyke. Ingefær bør tas en time før reisen for å ha best effekt, forteller lege og urtemedisiner Bernt Rognlien til Mozon.

Homeopati med effekt
Homeopatiske medisiner er også kjent for å være effektive mot reisesyke. Det mest brukte produktet er Arnica som du kan kjøpe fritt over disk i Norge.

Magisk massasje
Et annet råd mot reisesyke er å massere et bestemt punkt på håndleddet som kalles Nei Guang. Dette punktet finner du to til tre fingerbredder fra håndbaken på innsiden av underarmen.

Det er mulig å få kjøpt armbånd med en liten kule som presser konstant på det riktige punktet. Eller om du er av den praktiske typen kan du lage et eget Nei Guang-bånd med en klinkekule som festes på et armbånd.

- Det er flere undersøkelser som viser at massasje av dette punktet kan ha veldig god effekt mot kvalme. Blant annet er dette et kjent råd for å redusere svangerskapskvalme, forteller akupunktørene Ole Jørgen Frydenlund og Minh Khai Mai-Thi ved Balderklinikken i Oslo.

Akupunktur mot reiseplager
De to akupunktørene mener også at behandling med nålene kan hjelpe både mot reisesyke og problemer med jet-lag. Reisesyke kan forebygges med akupunkturbehandling og dersom du reiser mye over flere tidssoner kan behandling med akupunktur hjelpe kroppen med å komme tilbake til en naturlig døgnrytme.

- Når du reiser langt mot øst eller vest kommer hormoner og døgnrytmen i ubalanse. Akupunktur kan hjelpe mot dette ubehaget, i tillegg til at behandlingen er kjent for å virke generelt avpennende slik at det blir lettere å sove godt om natten, forklarer Frydenlund.

Naturlige sovemedisiner
Når kroppen har kommet i ubalanse etter lange reiser er det viktig at du anstrenger deg litt for å justere døgnrytmen ved å legge deg og stå opp til riktige tider. Men om du trenger litt hjelp med å finne nattesøvnen kan naturlige sovemidler være til stor hjelp.

Melatonin er kroppens eget søvn-hormon som hjelper til med å regulere døgnrytmen slik at du blir trøtt om kvelden og våkner om morgenen. Et ekstra tilskudd av melatonin kan være på sin plass dersom du sliter med å tilpasse deg en ny døgnrytme.

Melatonin selges ikke fritt i Norge men kan kjøpes på resept fra legen din.

Valeriana er også et svært populært naturlig innsovningsmiddel. Flere undersøkelser har vist at ekstrakter fra roten til valerianapalnten kan ha gunstige effekter på søvn og uro og virke beroligende.

 

Mozon.no, 16.07.2004