Hodepine kan være hjerneslag

Hver dag rammes rundt 40 nordmenn av slag, og mange dør fordi de ikke får rask behandling. Her er symptomene:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Tenker du at hjerneslag ikke angår deg, og at det bare rammer eldre? Da tar du feil. Vi trener stadig mindre, røyker mer og spiser usunt, og dermed blir vi lettere offer for hjerneslag.

- Stadig flere vil oppleve å få slag i framtida. På grunn av alvorlige livsstilssykdommer ser vi nå at slag rammer personer helt ned i 40-årsalderen, sier Ole-Morten Rønning, seksjonsoverlege ved seksjon for akutt slag ved Akershus Universitetssykehus.

Ved hjerneslag blir en del av hjernen ødelagt på grunn av hjerneinfarkt, hjerneblødning eller hjernehinneblødning.

Omtrent hver sjette nordmann vil få hjerneslag i løpet av livet. Les mer på Lommelegen:

Hvert minutt teller
Denne uka arrangeres Hjerneuka 2007. Det er et stort behov for å sette søkelys på blant annet hjerneslag, ifølge Rønning. For mange kunne reddet livet hvis de hadde forstått at de var i ferd med å rammes av slag.

- Hvert eneste minutt teller når det handler om å redde liv og begrense skadene av et hjerneslag. Dessverre er det for lite kunnskap om slag blant folk flest. Når man ikke kjenner igjen symptomene, får man ikke hjelp raskt nok, forklarer Rønning.

Dersom du får plutselig og kraftig hodepine, kan dette være et tegn på hjerneblødning. Mer vanlige symptomer på hjerneslag er at du for eksempel blir vissen i en arm eller ansiktet eller får synsproblemer på det ene øyet. Dette er ikke helseforetakene flinke nok til å informere om, mener seksjonsoverlegen.

Er symptomene dine et tegn på alvorlig sykdom? Les mer her:

Lav status
- De fleste kjenner ikke smerte, og dermed tenker de at det ikke er noe å være redd for. Men hvis man legger seg ned for å se om man blir bedre, kan det være for sent når man står opp igjen. Da er det bedre å ringe 1 1 3 med en gang, oppfordrer Rønning.

Hjerneslag er den tredje vanligste årsaken til død i Norge, men den har fått langt mindre oppmerksomhet enn for eksempel hjerteproblemer og kreft som topper lista.

- Sykdommen har hatt ganske lav status, blant annet fordi den hovedsakelig rammer kvinner og eldre. Heldigvis er dette i ferd med å endres, og vi merker blant annet at flere fagfolk har begynt å vise interesse, sier Rønning.

Hjerneslag følger kroppens biologiske klokke. Det er størst fare for å bli rammet om morgenen:

Liv eller død
Den vanligste akuttbehandlingen er trombolyse som skal løse opp blodproppen som har forårsaket hjerneinfarktet. Behandlingen må gis i løpet av tre timer, og bare en av 20 pasienter får slik behandling. Antallet burde vært minst dobbelt så høyt, synes Rønning.

- Hvis man kommer inn på sykehus innen to-tre timer kan vi få løst opp blodproppen og pasienten kan bli uten varig men. Dersom pasienten ikke kommer inn fort nok, kan han bli pleietrengende eller dø, understreker Rønning.

Han mener det også er et problem at mange ikke blir innlagt på egne slagenheter den første uka, og på den måten begrenser skadevirkningene av slaget.

Har du vært rammet av slag? Landsforeningen for slagrammede kan hjelpe deg videre i livet: