På med hjelmen... Eller kanskje ikke? <i>Foto: Katrine Hvitved-Jacobsen.</i>
På med hjelmen... Eller kanskje ikke? Foto: Katrine Hvitved-Jacobsen.Vis mer

Hodeløst uten sykkelhjelm?

Samferdselsministeren vil ha påbud om at alle under 16 år skal bruke hjelm når de sykler.

På med hjelmen

Neste år kan det bli påbudt å sykle med hjelm for alle under 16 år, hvis samferdselsministeren får det som hun vil.

- Det er gjort i Sverige og i Finland. Finland har hatt det i flere år, og det er gode erfaringer derfra, sa Liv Signe Navarsete (Sp) til NRK under en konferanse i Loen i Stryn kommune onsdag.

- Jeg har bedt om å få lagt frem en sak med alle elementer på bordet, og dersom det ikke kommer noe uforutsett som jeg ikke vet om i dag, så kommer jeg til å gå inn for et slikt påbud, sier hun.

Påbudet kan komme i løpet av 2007. Statsråden åpner også for at påbudet deretter kan bli aktuelt for syklister over 16 år.

Heller parykk enn sykkelhjelm?

Om det kan komme ting på bordet som ikke statsråden vet om, er kanskje ikke umulig. For i forrige uke kunne den danske avisen Berlingske Tidende fortelle at sykkelhjelmer kanskje gjør mer skade enn gagn.

Det er det overraskende budskapet fra en ny undersøkelse, der trafikkpsykolog Ian Walker fra University of Bath i Storbritannia, avslører at bilister kjører mye nærmere syklister som har på hjelm, enn de som kjører uten.

Med eller uten hjelm?

Tror du det er lurt å kjøre med hjelm? (Avsluttet)
Ja, mye sikrere(68%) 259
Nei, tror det er bedre uten(16%) 62
Like sikkert med som uten(16%) 60
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Walker har, med en computer som var montert på sin sykkel, registrert hvor nært bilister kjører forbi ham. Og etter mer enn 2.500 registreringer, kan han konstatere at bilene i gjennomsnitt er 8,5 centimeter nærmere ham når han har på hjelm!

- Undersøkelsen tyder på at risikoen for sammenstøt øker når man bruker sykkelhjelm, sier Walker.

Han forklarer fenomenet med at bilister sannsynligvis oppfatter syklister med hjelm som sikrere og mer erfarne i trafikken, enn syklister som kjører uten hjelm. Derfor er bilistene ikke like oppmerksomme på å holde avstand.

Denne oppfattelsen er, ifølge trafikkpsykologen, feil. Syklister med hjelm er verken dårligere eller bedre enn de som kjører uten. Han vil imidlertid ikke ta stilling til om syklistene skal droppe hjelmen, men sier at den helt sikkert er smart for barn, og beskytter om man skulle velte på sykkelen.

Bruk hjelm, sier legene

I Danmark får ikke undersøkelsen Dansk Cyklist Forbund til å endre holdning.

- Det er fortsatt best å bruke hjelm, sier forbundets direktør, Jens Loft Rasmussen, til Berlingske Tidende.

Han viser til at mange danske leger anbefaler hjelm til forebygging av hodeskader.

Kilde: Berlingske Tidende og ©NTB.