- Hjerteråd skaper hysteri

Gravide i USA har fått åtte råd for å unngå hjertefeil hos barnet. – Dette skaper hysteri, mener norske eksperter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Hvert år blir nesten ett av 100 barn født med hjertefeil, både i Norge og USA. Kan kvinnene selv gjøre noe for å redusere risikoen? Ja, mener den amerikanske hjerteforeningen som nylig lanserte åtte råd de gravide bør følge.

I en nyhetsmelding fra The American Heart Association understreker barnekardiolog Catherine Webb at det er viktig å tenke på forebygging av hjertefeil hos babyer både før graviditet og tidlig i graviditeten. Hjertet utvikles fra 6. til 10. uke i svangerskapet, og det er i denne fasen eventuelle misdannelser oppstår.

- Å rette søkelyset mot foreldres livsstil og sammenhengen med medfødte hjertefeil er en bra start, sier hun.

Gravid og lyst på et glass vin? Ekspertene er uenige i om det er greit:

Ta folsyre
De fire hovedpunktene koker ned til: snakk med legen din, ta en daglig dose folsyre, unngå mennesker med influensa og febersykdommer og ta opp all medisinbruk, også reseptfrie medisiner, med legen din.

Du bør også bli screenet for diabetes, ta vaksine mot influensa og unngå organiske løsemidler som blant annet finnes i maling, ifølge nettstedet WebMD.

Rådene er publisert i tidsskriftet Circulation og er laget på bakgrunn av tidligere forskning på ikke-arvelige faktorer for medfødt hjertefeil.

Norske eksperter er imidlertid skeptiske til å gå ut med en slik liste med råd.

Får skyldfølelse
- De fleste som blir født med hjertefeil, ville blitt det uavhengig av om mor og far fulgte disse rådene. Slike råd kan vekke en voldsom skyldfølelse hos foreldrene, mener barnekardiolog og seksjonsoverlege ved St. Olavs Hospital, Finn Marum Høivik.

Les også: Millioner fødes med feil:

Harm-Gerd Blaas, overlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin, er helt enig.

- Jeg opplever ofte at foreldrene tenker at det er de som har gjort noe galt hvis vi finner at noe er i veien med barnet. Men man må alltid regne med at barn kan bli født med misdannelser, og da er det ikke snakk om å legge skylda på noen, mener Blaas.

Han tror alle rådene til gravide lett kan føre til hysteri og unødvendige legebesøk. Det er imidlertid tre hovedregler alle gravide bør ta hensyn til, ifølge Blaas: Ikke røyk, ikke drikk og ha et sunt kosthold.

Medfødt hjertefeil? Les mer på Lommelegen: