Hjerte-lungeredning

BLÅ og 30:2 er to huskeregler du alltid kan bruke hvis du kommer opp i en situasjon der noen er blitt alvorlig syk eller skadd.

Skrevet av legene Cecilie Arentz-Halsen og Kåre Moen for Lommelegen.

BLÅ står for Bevissthet, Luftveier og Åndedrett (pusting). Dette er essensielle funksjoner for kroppen; de er helt nødvendige for at vi skal være i live. Vi må være ved bevissthet, ha åpne luftveier og puste normalt. ”BLÅ må være ok!” Hvis BLÅ ikke er ok, er livet truet. Personer uten BLÅ kalles livløse.

30:2 står for forholdet mellom brystkompresjoner og innblåsninger når du gir hjerte-lungeredning. En livløs person er ikke død, men hvis ikke noen straks tar over pustingen og hjertefunksjonen hans eller hennes, vil vedkommende dø i løpet av noen minutter.

Hvis du kommer til en person som virker alvorlig syk eller skadet, bør du alltid tenke BLÅ 30:2 for å huske hva du skal sjekke og gjøre. Tenk slik:

B - Bevissthet? Er den syke eller skadde bevisst? Sjekk det ved å rope til ham og ved å riste forsiktig i skuldrene til vedkommende. Reagerer han?

Ja: Overvåk pusten i ett minutt. Undersøk for skader.

Nei: Rop "hjelp" så kraftig du klarer. Noen kan høre deg! Gå så videre til L:

L - Luftveier! Skaff frie luftveier! Luftveiene må være åpne for at det skal kunne komme luft til lungene. Du sørger for frie luftveier ved et enkelt grep:
- Snu den skadde på ryggen
- Bøy hodet forsiktig bakover
- Løft haken fram ved hjelp av to fingre under hakespissen

Å - Åndedrett? Puster den skadde normalt? Se, hør og føl etter åndedrett i inntil ti sekunder. På en og samme tid skal du se, høre og føle etter åndedrett: Beveger brystkassen seg opp og ned? Hører du normale pustelyder? Føler du pust mot kinnet ditt?

Ja: Overvåk i ett minutt for å se at han fortsetter å puste. Legg deretter i sideleie. Ring 113. Overvåk. Undersøk for skader.

Nei: Ring straks 113. Start straks hjerte-lungeredning 30:2:

30 brystkompresjoner. Gi tretti brystkompresjoner! Legg hendene oppå hverandre, midt på brystet. Trykk 30 ganger loddrett ned. Takten skal være omkring 100 trykk i minuttet. Trykk 4-5 cm ned hver gang.

2 innblåsninger. Gi to innblåsninger munn til munn! Åpne luftveiene ved å bøye hodet lett bakover. Klem sammen neseborene med en hånd. Bruk den andre til løfte haken fram. Blås 2 ganger rolig inn.

30:2. Fortsett med 30 brystkompresjoner og 2 innblåsninger til det kommer profesjonell hjelp til stedet. Det er tungt å gi hjerte-lunge-redning, men du får ekstra krefter ved å tenke på at du kan redde et liv. Hvis dere er flere til stede, bør dere bytte på hvert tredje minutt. Det er viktig å unngå at byttene ikke fører til opphold i hjerte-lunge-redningen.

Skrevet 14.05.07

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer