Hjerte-innleggelser til værs

19.000 døgnopphold på sykehus i 2006 skyldtes hjerteinfarkt. Dette er en økning på 60 prosent på seks år.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjerte- og karsykdommer er den vanligste årsaken til døgnopphold ved norske sykehus. Av de over 820.000 døgnoppholdene ved norske somatiske sykehus i fjor var ca 14 prosent, eller nesten 116. 000 opphold, på grunn av hjerte- og karsykdommer.

Dette er en økning på nesten 15 prosent fra år 2000, viser helt ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå. Og hjerte- og kasykdommer dreper nå flest mennesker i verden:

Blant døgnoppholdene som skyldes hjerte- og karsykdom, var hjerteinfarkt den enkeltdiagnosen som ga flest døgnopphold med nesten 19. 000. Det er en økning på 60 prosent fra år 2000.

Størst dødsårsak

Den sterke økningen kan ha sin årsak i livsstilsfaktorer, skriver SSB på sine hjemmesider. Samtidig ble det flere i ”risikoalder” i befolkningen fra 2000 til 2006.

Finn Grønseth, generalsekretær i LHL, mener det kan være flere årsaker til økningen.

- Hjerte- og karsykdom er den største årsaken til dødsfall i Norge, og det gjenspeiler seg nok også i innleggelser, sier han til Mozon.no.

Men hjertesykdom som sådan øker ikke spesielt mye i det norske samfunnet, påpeker han. I 2005 hadde ca 47.800 kvinner og 66.000 menn hjerte- og karsykdom.

- Hjerteinfarkt har mange årsaker, det er både arvelig og skyldes livsstil. Kanskje fører også oppmerksomheten på hjerte- og karsykdom til at vi er flinkere til å gå til undersøkelser, selv om det er langt igjen på det området, sier Grønseth.

Les også: Skitten luft gir hjertesykdom:

Nye kriterier

Angina pectoris (hjertekramper) var hjertesykdommen som forårsaket nest flest døgnopphold med 14.650 opphold. Men her har frekvensen gått ned med 26 prosent siden år 2000.

SSB noterer i sin statistikk at det i år 2000 kom nye anbefalinger om diagnostiske kriterier for hjerteinfarkt. Det kan etter hvert ha medført koding av flere infarkter i stedet for blant annet ustabil angina pectoris.

Dette stiller Grønseth seg bak.

- Det er helt klart at det finnes momenter som gjør at man nå kanskje konstaterer hjerteinfarkt fremfor andre diagnoser, for eksempel angina. Det kan være en av årsakene, i og med at den prosentsmessige veksten ikke står helt i stil med utviklingen av hjerte- og karsykdom i befolkningen, sier han.

Av andre hoveddiagnoser var skader og forgiftninger den nest viktigste årsaken til døgnopphold ved somatiske sykehus i fjor, med over 10 prosent. Kreft forårsaker hvert tiende døgnopphold.

Les også:Økt kreftrisiko for politifolk

Svangerskap, fødsler og barseltid står for 8,6 prosent av oppholdene.