Hjerte- og karsykdommer dreper flest

Hva kommer du til å dø av? Hjerte- og karsykdommer er mest sannsynlig, ifølge WHOs "ti-på-topp"-liste over de vanligste dødsårsakene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjerte- og karsykdommer forårsaker flest dødsfall i både høy-, mellom- og lavinntektsland, skriver Dagens Medisin.

Rangeringen fra Verdens helseorganisasjon kommer ikke som noen stor overraskelse på Kjell Midtbø, seksjonsoverlege ved hjerteavdelingen ved Ullevål sykehus.

- Hjerte- og karsykdommer har tronet øverst i årevis. I Norge har vi nå rundet toppen, og antall dødelige hjerteinfarkt har gått betydelig ned de siste 20 årene. Men nå går mange u-land i samme fella som oss, og tar over ”våre” sykdommer, forklarer han til Mozon.no.

Vil du forandre livsstil? Slik får du yngre kropp og kanskje noen ekstra år på baken:

Frykter for kineserne
- Flere u-land vil etter hvert få mer velstand som vil medføre at man beveger seg mindre og spiser usunnere mat. Når for eksempel kineserne får flere biler, vil hjerte- og karsykdommer ramme også dem i større grad enn nå, sier Midtbø.

Han mener u-landene må over en velstandstopp før de kan begynne å konsentrere seg om å forhindre hjerte- og karsykdommer. Men for oss i Norge er det enkle tiltak som skal til:

- Slutt å røyke, mosjoner, spis mindre sukker og mer frukt og grønt, anbefaler Midtbø.

Sliter du med å stumpe røyken? Ikke etter å ha lest denne artikkelen:

Truende diabetesepidemi
Lars Aaberge, seksjonsoverlege ved hjertemedisinsk avdeling ved Rikshospitalet, er spesielt bekymret for den globale diabetesepidemien.

- Dette er en tilstand som er på frammarsj, og som i stor grad disponerer for hjerte- og karsykdommer. Det er ingen grunn til å tro at hjerte- og karsykdommer vil falle noe særlig på statistikken framover, sier han til Mozon.no.

Det interessante er å se på hvor høy dødeligheten er i de yngre aldersgruppene, mener Aaberge.

- I vår del av verden med god sosioøkonomisk status har forekomsten av hjertesykdommer flyttet seg oppover i aldersgruppene. Den skumle utviklingen er det vi ser blant unge på bakgrunn av blant annet diabetes og overvekt, sier han.

Er du i faresonen for å få diabetes? Ta testen her:

En av tre under 14 år
Mer enn to tredjedeler av befolkningen i såkalte høyinntektsland lever til de over 70 år, viser foreløpige tall fra målinger i 2005. Vi dør oftest av kroniske sykdommer, som kreft, diabetes, demens eller KOLS, skriver Dagens Medisin.

Dette gjelder også for middelinntektsland, men her er også komplikasjoner under graviditet og fødsel, hiv/aids og trafikkulykker hyppige dødsårsaker.

I lavinntektsland blir under én av fire mennesker 70 år. Og en tredjedel av alle dødsfallene forekommer blant barn under 14 år. Hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken også her, men infeksjonssykdommer som hiv/aids, tuberkulose og malaria tar flere liv til sammen, ifølge Dagens Medisin.