Hjerneskade ga røykeslutt

En spesiell hjerneskade viste seg å fjerne behovet for sigaretter. Nå håper ekspertene på at det kan lages en medisin med samme effekt - uten å skade hjernen.

Å stumpe røyken kan være svært vanskelig. Amerikanske forskere har nå funnet at et lite område i hjernen kan gi forklaringen på hvorfor.

Les også: Nytt røykemiddel kan ha god effekt:

De har undersøkt 69 røykere med hjerneskade. Funnene viser at de som hadde skader på en bestemt del av hjernebarken ofte sluttet å røyke kjapt og uten problemer. Denne hjernedelen kalles insula, fordi den ligger som en øy dypt inne i hjernebarken mellom pannelappene, tinninglappene og isselappene.

- Spennende nytt
Funnene kan bety at dette spesielle området er et mål når det gjelder å finne behandling for røykeslutt, skriver Yahoo Health.

- Dette er spennende nytt, mener Geir Olve Skeie, spesialist i nevrologi og overlege ved Haukeland Universitetssykehus.

Han mener målet nå bør være å finne en medisin med denne effekten uten å skade hjernen.

- Denne studien gir et håp om at det kan være mulig, men det trengs mer forskning. Insula er et komplisert område, og om dette umiddelbart kan føre til en behandling, er vanskelig å si, sier Skeie.

3 eller 30 per dag? Fullstendig røykeslutt er det eneste som hjelper:

Glemte røykesug
Studien, som er publisert i tidsskriftet Science, startet da en pasient kuttet røyken umiddelbart etter et hjerneslag som hadde skadet insula. Kroppen hans "glemte" røykesuget, fortalte han forskere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne konkluderer med at skade på denne hjerneregionen reduserer røykesuget, heller enn å redusere "belønningsfølelsen" som er assosiert med røyking. Det betyr ikke at "belønningssystemet" ikke er viktig for røykeavhengighet, bare at disse funnene kan komplettere bildet, sier forskerne.

Insulas funksjon ser nemlig ut til å være å oversette informasjon for andre deler av kroppen til følelser, som frykt, avsky, sinne og tristhet, i tillegg til lyster og begjær. Men denne delen av hjernen har aldri før blitt grundig undersøkt i forhold til avhengighet, ifølge forskerne.

- Vi tror at når folk har lyst på sigaretter så husker de nytelsesfølelsen. Dette området av hjernen, som er kjent for å overvåke hva som skjer i kroppen, kan spille en rolle i å huske den type glede, sier Naqvi.

Så langt er forklaringen bare en teori, men forskerne håper at funnene i fremtiden kan hjelpe røykere å slutte. Mer forskning på insula kan også hjelpe folk til å slutte med andre avhengighetsvaner, mener forskerne.

Hjelp til røykeslutt? Les mer på Lommelegen: