- Det finnes ingen «hardcore» bevis for at heading gir hjerneskade. Foto: Colourbox.com
- Det finnes ingen «hardcore» bevis for at heading gir hjerneskade. Foto: Colourbox.comVis mer

Hjerneskade av å heade?

Tåler hodet virkelig dette?

Slår du hodet hardt inn i en vegg flere ganger, er det ganske sikkert at du skader hjernen din.

Men gjelder samme prinsipp når hele verdens fotballstjerner i disse dager kjemper om VM-pokalen blant annet ved å støte hodene sine mot ballen gjentatte ganger i hver kamp?

Hos Center for Hjerneskade i Danmark, har man aldri fått inn noen fotballspillere med hjerneskader, men det er likevel uklart om hjernen til fotballspillere tar skade av å heade, ifølge danske Videnskap.dk.

Dette er verdens farligste idrett

Kan gi effekter
- Det finnes ingen «hardcore» bevis for at heading gir hjerneskade, sier direktør ved senteret og nevropsykolog Frank Humle.

Men han understreker samtidig at det ikke finnes noen håndfaste bevis for det motsatte.

- I undersøkelser der man har sammenliknet fotballspillere med idrettsutøvere fra andre idretter, viser det seg at fotballspillerne har nedsatt funksjonsnivå når det gjelder oppmerksomhet og visuelle funksjoner, sier Humle.

Men undersøkelsene gir ikke svar på om det er heading som er årsaken til dette. For det er fult mulig å pådra seg hjernerystelse og andre skader på hjernen på andre måter. Man kan for eksempel kollidere hodet i en annen spillers hode, eller i bakken eller målstolpen.

Les også: - Fotballfans bør ta vaksine

Norske eksperter hevder også at det gjerne er disse andre kollisjonene som er farlige.

- Fotballspillere er også utsatt for «hode-mot-hode kollisjoner». Selv om det er uvanlig, skyldes de fleste hjernerystelser i fotball slike kollisjoner heller enn heading av ball. Mens det å heade en ball ikke har kraft nok til å forårsake hjerneskade, kan en hodekollisjon ha slik kraft, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Selv om de fleste undersøkelser gjort på dette er mellom tre og ti år gamle, er konklusjonen til Humle likevel at det er en del som tyder på at gjentatte slag mot hodet kan gi effekter, som er større enn 1 + 1 = 2.

Les også: Er bedriftsidrett farlig?

Ingen varige skader

- Får man gjentatte slag mot hodet, kan et slag som ikke umiddelbart burde ha hatt en effekt, godt få en større effekt enn forventet. Dette er man for eksempel veldig oppmerksom på i amerikansk fotball. Hvis en spiller har fått flere hjernerystelser i strekk, utelukkes han fra alt spill, forteller Humle.

Norsk Helseinformatikk presiserer imidlertid at gjentatte hjernerystelser gjennom en idrettskarriere ikke nødvendigvis fører til varige skader. Det er heller ikke vist at «nesten-hjernerystelser» fra det å heade en ball, gir økende hjerneskader.

Les også: Varm opp, unngå skader

Barn kan være ekstra sårbare

Humle minner samtidig om at frontallappene i hodet ikke blir ferdig utviklet før i tenårene. Derfor kan man tenke seg at barn er mer sårbare overfor støt mot hodet.

- Når hjernen utvikler seg bygger den på tidligere evner. Hvis man som følge av en skade får redusert hjernens evner, kan det få betydning for innlæring av nye ferdigheter, forklarer Humle.

Les også:
Dette dreper unge fotballspillere

Konklusjonen til Humle er at selv om fotball ikke helt umiddelbart er farlig, er det heller ikke risikofritt. – Hodet er utsatt, det er det ingen tvil om!