<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

Hjernens hemmeligheter

Hvorfor ler vi? Og hvorfor sitter minnet om ditt første kyss som støpt? Svaret ligger i hjernen.

Publisert
Sist oppdatert

Forskerne kan si mye om hvorfor vi får hjerteinfarkt og hva som gir oss hull i tennene. Men hvorfor drømmer vi, hvorfor ler vi og hvorfor har kollegaen din verdens dårligste humor?

Mye i menneskekroppen er fortsatt et mysterium, og de største gåtene befinner seg i topplokket. Her er noen av gåtene som gir forskerne hodebry, ifølge nettstedet LiveSicence:

Kjenner du kroppen din? Les mer her:

Søte drømmer

Du våknet kanskje opp etter en fantastisk drøm i morges eller du var lettet over å slippe unna marerittet du var midt oppi. Hva er egentlig drømmer laget av? Det lurer forskerne fortsatt på.

Den ene teorien er at når vi drømmer, trimmes hjernen ved at trafikken mellom synapsene, som er koblinger mellom hjernecellene, stimuleres. En annen teori er at vi drømmer om oppgaver og følelser som vi ikke fikk tatt oss av i løpet av dagen, og at drømmeprosessen kan hjelpe oss til å fryse fast tanker og minner. Stort sett er forskerne enige om at vi drømmer når vi er i den søvnfasen hvor hjernen er mest aktiv.

Dette betyr drømmene dine:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Den som sover…

Har du tenkt over at du faktisk bruker en fjerdedel av livet på å sove? Likevel er de underliggende årsakene til søvn fortsatt veldig uklare. Den ene tingen forskerne vet, er at søvn er livsviktig for pattedyr. Søvnmangel over lengre tid kan føre til humørsvingninger, hallusinasjoner og i ekstreme tilfeller død. Det er to former for søvn – non-rapid eye movement (NREM), hvor hjernen er relativt rolig og Rapid Eye Movement (REM) hvor hjernen er svært aktiv. Noen forskere mener REM-søvn gir kroppen vår en pause, og dermed sparer opp energi.

Les også: Søvnen gjør deg smart:

Fantomfølelser

Tenk deg at du mister en finger, men fortsatt føler at den er på plass på hånden din! Rundt åtte av ti personer som har fått foretatt amputasjoner, opplever slike fantomfølelser fra den legemsdelen de har mistet. Det kan være alt fra varme og smerte til kløe og en trykkende følelse.

Én forklaring er at nerveområdene hvor legemsdelen brukte å være, skaper nye forbindelser til ryggmargen. Dermed blir det fortsatt sendt signaler til hjernen, som om den manglende kroppsdelen var der fortsatt. En annen forklaring er at hjernen er programmert til å oppføre seg om kroppen var fullstendig – og at hjernen dermed har en blåkopi av kroppen med alle delene intakt.

Les også: Genene gjør deg vondt:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Magiske minner

Noen minner er vanskelige å glemme, som vårt første kyss. Men hvordan klarer vi å holde fast på disse små, personlige filmsnuttene? Ved hjelp av hjerneavbildningsteknikker er forskerne i ferd med å avsløre mekanismene som kroppen bruker for å skape og lagre minner. De mener hippocampus, som befinner seg i tinninglappen i storehjernen, kan fungere som en minneboks.

Men denne minneboksen er ikke så flink til å holde orden i sysakene. Det viser seg nemlig at både sanne og usanne minner aktiveres i lignende hjerneregioner. For å sortere ut de sanne minnene og avsløre de usanne, ber forskerne studiedeltagerne om å sette minnene i en sammenheng. Det er nemlig mye vanskeligere når hendelsen faktisk ikke har funnet sted.

Slik avslører du mannehjernens mysterier:

En god latter…

Latter er noe av det mest uforståelige ved oppførselen vår. Forskerne har funnet ut at i løpet av en skikkelig god latter, settes tre deler av hjernen i sving: en tenkende del som hjelper oss med å forstå spøken, et bevegelsesområde som gir musklene våre beskjed om å bevege seg og et følelsemessig område som lokker fram den ”fjollete” følelsen.

En god latter forlenger faktisk livet. Les mer her:

Men det er fortsatt uklart hvorfor én person ler seg skakk av kompisens bløte vitser, mens en annen humrer godt under en skrekkfilm. Noen mener latter er en måte å signalisere overfor en annen person at noe er ment som en spøk. Andre mener latter er en leken respons på for eksempel historier som går imot de konvensjonelle fornventingene.

Les også: Slik smitter latteren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer