Hjernen elsker overraskelser

At hjernen elsker nytelser som sex og god mat er kjent. Nå har forskere funnet at hjernens nytelsessenter også stimuleres ved hyggelige overraskelser.

At noen liker rutine i hverdagen, mens andre foretrekker å ikke vite hva dagen vil bringe, kan skyldes hjernens nytelsessenter hevder amerikanske forskere.

Studien av 25 kvinner og menn viste at om hjernens nytelsessenter reagerer eller ikke har å gjøre med om vedkommende visste hva som kom til å skje eller ikke.

Uvitenhet stimulerte
Forskerne ved Emory University i Atlanta, Georgia, gav deltakerne i undersøkelsen dråper av vann og fruktjuice. Noen ganger visste deltakerne hvilke av de to drikkene de fikk, andre ganger ikke. Når deltakerne ikke visste hvilken drikk de ville smake på tungen viste hjerneskanningen at nytelsessenteret i hjernen ble stimulert.

Uhyggelige overraskelser
Denne studien viser altså ikke hvorfor hjernen reagerte slik den gjorde, men forskerne spekulerer på om hjernens nytelsessenter er forbundet med menneskets personlighet.

Lederen av studien Dr. Gregory S. Berns spekulerer også på om dette kan være et ”tillært” respons.

- Bare primære ting som vann, mat og sex er ”naturlige” belønninger for dyr. Det kan være at hjernen har sett det nødvendig å reagere på overraskelser, sier Berns. Han legger til at en uhyggelig overraskelse vil ha en annen effekt på hjernen, og ikke gi utslag i nytelsessenteret.

 

Silje Stavik 20.04.01

Kilde: Journal of Neuroscience

Artikkelen fortsetter under annonsen