Hjemsendt mat er årets julegave 2011 i Sverige. Foto: Colourbox
Hjemsendt mat er årets julegave 2011 i Sverige. Foto: ColourboxVis mer

Hjemsendt mat er årets julegave i Sverige

Glem nettbrett, tv-spill og hjemmestrikkede gensere. Svenskene tror hjemsendt mat blir årets julegave 2011.

Mat hører julen til, men som julegave er kanskje ikke mat så veldig vanlig. Likevel har den svenske handelsorganisasjonen HUI Research kåret den ferdigpakket, hjemsendt mat som årets julegave i Sverige.

Ferdigpakket mat har blomstret kraftig frem over grensen den siste tiden. Konseptet består av at du bestiller en boks med ferdigpakket mat levert på døren.

Du kan for eksempel bestille en boks som består av råvarer som kan brukes til middagene resten av uken. Matvarene pakkes og leveres på døren. Oppskrifter følger gjerne med.

Tidspress

Ifølge HUI Research passer ferdigpakket og hjemsendt mat hverdagen til livsstilen til mange moderne svensker.

- En kombinasjon av økt kjøpekraft og tidspress gjør husholdningen villig til å betale for bekvemmelighet i sin hverdag, sier administrerende direktør Lena Larsson i HUI Research, i en pressemelding.

Hun er ikke i tvil om at markedet for denne type tjenester kan vokse fremover.

- Husholdninger er nå klar for å betale ekstra for denne typen tjenester, sier Larsson.

Må utmerke seg på tre punkter

For at et produkt skal bli kåret til årets julegave over grensen, må det oppfylle og utmerke seg på tre punkter.

Først og fremst skal produktet være en nyhet - eller være et produkt som har fått en renessanse i løpet av året.

For det andre skal produktet representere den tiden vi lever i.

Sist, men ikke minst, skal produktet være en kommersiell suksess, eller ligge an til å bli en kommersiell suksess.

Det betyr at årets julegave i Sverige ikke nødvendigvis være representativt for hva som kommer til å ligge under juletrærne i svenske hjem. Noe som forklarer hvorfor nettopp hjemsendte matvarer ble valgt som årets gave.

LES OGSÅ: ER DETTE FREMTIDENS BUTIKK?

Så mye koster en matboks

Ifølge svenske Aftonbladet varierer prisene på slike matbokser kraftig. En av leverandørene, Linas matkasse, tilbyr en pakke som koster 749 svenske kroner. Da får du matvarer som skal rekke til fem middager for fire personer.

Ønsker du en litt mer luksuriøs variant, kan du få en tilsvarende matkasse, med litt mer eksklusive matvarer, samt vin inkludert i prisen, for inntil 1.390 svenske kroner.

Også i Norge finnes det muligheter for å få varer levert på døren. For en stund tilbake skrev DinSide om Matvareekspressen.no som får matvarene levert på døren til folk som har dårlig tid, eller som ikke gidder å dra på butikken.

Det finnes også andre selskaper som tilbyr matvarer levert på døren i Norge, noe DinSide omtalte allerede i 2005.

Nettbrettet vant i fjor

Si det nettopp er mat som vinner denne tradisjonsrike kåringen, er en ganske stor overraskelse. Stort sett er det elektroniske nyvinninger å spore på listen over tidligere vinnere.

Flatskjermen, tv-spill, mobiltelefonen og dvd-spilleren er blant julegavene som har blitt kåret siden 1988.

I fjor ble nettbrettet (avhengig av merke) kåret til årets julegave 2010 i Sverige. Det er samme år som elektronikkgigantene Samsung og Apple brakte sine respektive nettbrett Galaxy Tab og iPad til Skandinavia.

- At nettbrettet er et tegn i tiden, råder det ingen tvil om, konkluderte Lena Larsson i HUI Research på samme tid i fjor.

Det skulle ta et år før Elektronikkbransjen fikk øyene opp for nettbrettet. Forrige uke kåret Elektronikkbransjen nettbrettet iPad 2 til årets julegave i Norge.