Aldri la barnet ligge alene på stellebordet. Foto: colourbox.com
Aldri la barnet ligge alene på stellebordet. Foto: colourbox.comVis mer

Hjemmet er farligst

Flesteparten av barneulykker skjer innenfor husets fire vegger. Sikring er viktig!

I de fleste tilfeller går det bra med små barn som skader seg i hjemmet, men for barn under ett år kan konsekvensene bli langt mer alvorlig. I verste fall kan spedbarnet dø.

TEST: Kan du redde barnet ditt?
Toalettseter kan skade småbarn!

- Det er en klar og tydelig sammenheng mellom foreldres kompetanse og antall ulykker i hjemmet, sier medisinsk rådgiver og forfatter Lilian Carleson, ifølge Aftonbladet. Hun er en av forfatterne bak en bok om førstehjelp og barn, utgitt av Røde Kors i Sverige.

Jo mer foreldre kan om sikring i hjemmet, desto mindre ulykker, påpeker hun. Hennes viktigste stikkord er: Oppmerksomhet.

Les også: Bakterie kobles til krybbedød
Erter og klinkekuler. Dette putter barn i nesen

Ligge et skritt foran

- La aldri barnet ligge alene. Ikke la barnet ligge på stellebordet eller sengen uten at du holder det. Selv om det alltid har gått bra før, kan barnet helt plutselig snu seg og falle ned, forklarer Carleson.

Hun oppfordrer til å legge barnet på noe mykt på gulvet, når du må gå fra det. Hun minner også om at drukningsulykker er vanlig i hjemmet.

- Og det skjer ikke bare på badet, men også ute på gårder og lekeplasser. Kontroller sandkasser og ikke la barnet leke alene ved vannpytter, oppfordrer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Informasjonsrådgiver i Norsk Luftambulanse, Lars-Erik Vollebæk, påpeker at det er viktig å sikre trapper og vinduer slik at barn ikke detter ned.

Pass på trapper

- Avstanden mellom trappetrinn og mellom spiler i rekkverk må være så kort at de minste ikke kan krype mellom. Vinduer burde også sikres med egne låsemekanismer, sier Vollebækk til DinSide Helse.

Vollebæk legger til at det kan være fornuftig å sikre hyller og møbler som barna kan klatre opp på, eller i alle fall observere barnet når det er i nærheten av slike møbler.

Unngå badefellene

I boken til Carleson står det om barnets utvikling, slik at foreldre hele tiden kan ligge i forkant og sikre hjemmet, i takt med at barnet blir eldre. I Norge er Røde Kors i ferd med å utarbeide en førstehjelpsbok for barn og voksne, som vil bli gitt ut før sommeren, bekrefter de til DinSide Helse.

Brannskader vanlig

Den vanligste ulykken blant barn inntil ett år er at de faller ned fra sengen eller stellebordet. For eldre barn er brannskader den vanligste ulykken. Et barn leker for eksempel på badet og brenner seg på det glovarme vannet når kranen vris mot det varme.

Husk også å være forsiktig med barn i pulk

Det er vanskelig å lage statistikk på antall barneulykker som finner sted i hjemmet hvert år, siden foreldre ikke alltid søker hjelp. Men tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fra 2008 viser at risikoen for at et lite guttebarn skal dø i en ulykke i dag er om lag en niendedel av hva den var i 1950- og 1960-årene.

I 2005 døde 19 barn under ti år av ulykker. Fem av dødsfallene skjedde i transportulykker, fem barn druknet og fire var kvelningsulykker, ifølge SSB.

Beskytt barnet ditt (Her er rådene til Norsk Luftambulanse og Lilian Carleson)
 
 • Les en bok om førstehjelp på barn.
 • Les om barnets utvikling så du vet hvordan ulykkesrisikoen forandres i hjemmet
  i takt med barnets utvikling.
 • Begynn nedenifra og fortsett oppover jo eldre barnet blir. Gjem bort ting som barnet kan svelge og kontroller ofte at leker og smokker er hele.
 • Oppbevar alt som er giftig, som vaskemiddel, i låste skap eller på høye hyller.
 • Husk å ta en god sjekk når du er hos andre.
 • Pass godt på medisiner. Kanskje mormor har en boks med piller i vesken sin som ligger på gulvet når hun er på besøk?
 • På kjøkkenet: Sikre stikkontakter med plastdeksler, plasser vannkokere slik at også ledningen er utenfor barnets rekkevidde og kokeplater bør være avgrenset med dekkplate i forkant av komfyren.
 • Levende lys og åpen flamme bør aldri være innenfor små barns rekkevidde.
 • Utegrill eller ildsted kan være farlig for barn. Er det fare for at brennende materiale velter over mennesker i nærheten?