Hjemmekino-Skritt for skritt

Hvis utgangspunktet ditt er en tom stue som du gradvis ønsker å bygge opp en hjemmekino i så sier det seg selv at tusenlappene fort kan få ben å løpe med. Du må derfor avgjøre hvor god kvalitet du ønsker, og hva du trenger av utstyr. Men følger du disse trinnene kan du fordele investeringen over tid, samtidig som anlegget vil være fullt brukbar før det blir komplett.

Guide: Kino i stua

  1. Hjemmekino-Skritt for skritt
  2. Noe for enhver lommebok

Steg 1: Tv-en

Uten bilde blir filmopplevelsen svært dårlig. Hvis du ønsker å et godt grunnlag for en hjemmekino bør et minimumskrav til Tv-en være at den minimum er på 29 tommer. Samtidig bør den også være en widescreen (16:9) , altså bredere enn det tradisjonelle fjernsynet (4:3). Dette er fordi de fleste filmene blir produsert i dette formatet, og du vil dermed få de riktige proporsjonene på skjermen din.

Steg 2: Forsterkeren

Har du fått et bilde bør du tenke på lyden. Grunnlaget for en god lydopplevelse skapes i forsterkeren. Stereo, Dolby Prologic, digital THX, begrepene mange, og en kan lett bli forvirret. Et minstekrav du bør stille til forsterkeren er at den gir deg surround lyd, og at den er sterk nok til å kunne kjøres som et stereoanlegg.

Steg 3: Høyttalere foran og bak

Du bør begynne med et høyttalerpar på hver side av tv’en. Hvis du skal bruke to ulike høyttalerpar bør du plassere de med best lydtrykk foran. Det beste er å bruke fire like høyttalere, men kravet til høyttalerne bak er mindre enn til de forran. Men med en gang du får installert fire høyttalere vil du oppleve at biler og fly vil suse gjennom rommet ditt.

Steg 4: Høyttaler i midten

Når du har installert høyttalere foran og bak bør du kjøpe deg en senterhøyttaler. Denne høyttaleren skal gi deg dialogen i filmen, og for å få best mulig utbytte bør du ha en høyttaler i samme serie som de to andre fronthøyttalerne. Derved vil klangen og tonen på dialogen passe inn sammen med lydeffektene ellers i stua.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Steg 5: DVD-spiller

Du kan kjøpe deg en videospiller med stereolyd, men skal du først bygge opp en hjemmekino bør du etter hvert også få deg en DVD-spiller. Med en slik spiller får du bedre bildekvalitet, og du har mulighet til å få lyd med Dolby Digital eller DTS kvalitet. Et godt tips er å kjøpe en sonefri DVD-spiller, du vil da ha muligheten til å kjøpe filmer uten å måtte tenke på hvilken sone de er lagd for.

Steg 6: Basshøyttaler

Prikken over i en på hjemmekinoen får du med en basshøyttaler. Med en slik subwoofer får du et bredere lydbilde. Siden de fleste filmer har en kraftig bass bør du kjøpe en aktiv subwoofer. Da blir ikke kravet til forsterkeren din så stor, ettersom du bør ha opp til 10-12 tommers bass for å få ordentlig trykk

Har du kommet deg gjennom alle stegene over har du trolig fått deg en grei hjemmekino. Da er det bare å begynne forfra igjen og kjøpe enda litt bedre komponenter. For har du først begynt, kan det være vanskelig å slutte