Hjem og pugg!

Disse hjemmeleksene er til meglerne, økonomene, rådgiverne og lånekundene.

Finansielt var 2008 et mørkt år for mange. Spesielt for bankene, eiendomsmeglerne, noen av lånekundene og en hel haug med selskap har gått i underskudd.

- Hvilke lekser har du lært i året som gikk? Jeg vil gjerne høre hva du har lært. Her er elleve lekser som har slått meg fra året som har gått, skriver Brett Arends i Wall Street Journal.

Her er Brett Arends' hjemmelekser.

Økonomer/pengefolk: Gå hjem og pugg!

Hjemmelekse 1: - Ta ansvar
Du må ta ansvar for egne penger og aksjer. Med det menes at du må vite hvor og hvorfor pengene dine er investert. Det finnes en grense for hvor mye du kan stole på rådgivere, markedsplaner og lignende. For og si det på en annen måte: Til slutt er det du som vil merke resultatet, ikke rådgiverne dine.

Hjemmelekse 2: - Ikke hør på anbefalingene
Aldri sett alle pengene dine inn i et såkalt "finansielt vidunder", uansett hvor høyt det er anbefalt. Flesteparten av Wall Streets flinkeste og smarteste tapte 40 prosent eller mer i fjor.

Hjemmelekse 3: - Forstå produktet
Aldri invester i noe du ikke skjønner. I flere år har Arends nektet å anbefale Fannie Mae og Freddie Mac av denne grunnen, til tross for markedskreftenes forespørsel. Se for deg lettelse da det kom fram at ingen andre virkelig forstod dem heller - inkludert deres egne direktører, skriver Arends. Enkle aksjer som Amazon eller Anheuser-Busch driter deg sjelden ut på denne måten.

Hjemmelekse 4: - Du må investere mer!
Invester mer, ikke mindre. Sparepengene dine falt akkurat 40 prosent, eller mer. Men høyere risiko og lavere premie betyr at du må investere mer for å nå målene dine økonomisk.

Les også: I år får du bedre råd

Hjemmelekse 5: - Popularitet er farlig
Anta aldri at noen investering er trygg bare ved å se på tallene. De mest "populære" investeringene ender ofte verst - for eksempel internettboblen (1999), eiendomsmarkedet (2004) og finanskrisen 2008/2009.

Hjemmelekse 6: - Hør på bestemoren din!
Det viste seg at bestemoren din hadde rett til slutt, en krone spart er en krone tjent. Det er farlig å tvile. I en økonomisk tid der det er enklere å låne 60.000 kroner på et kredittkort, enn å finne elektroniske produkter som fungerer, sier det seg selv at vi er på vei mot trøbbel.

Les også: Lykken er en finanskrise

Hjemmelekse 7: - Ikke spennende, men trygt
Du bør eie flere obligasjoner. Du har helt rett: De er ikke like spennende som aksjer. Men, det er poenget! Det er ikke noe poeng å ha aksjer i lengden, hvis de tar livet av deg før du kommer til målet.

Hjemmelekse 8: - Ikke ta tilbudet
Når noen tilbyr deg et åpenbart godt tilbud, som det (amerikanske) inflasjonsbeskyttede finansdepartementet, med 4 prosent avkasting - ta tilbudet! Når de tilbyr deg et dårlig tilbud, som de samme obligasjonene med avkasting på 0 prosent, som de hadde forrige vinter - da bør du ikke ta tilbudet.

Les også: 100.000 kommer til å miste jobben

Hjemmelekse 9: - Bedre å ikke kjøpe
Unngå unødvendig risiko. De som spekulerte med aksjer i CitiGroup, WaMu eller General Motors har lidd mer enn andre i år. Den største feilen vil være de aksjene du kjøpte, ikke de aksjene du ikke kjøpte.

Hjemmelekse 10: - Ikke hør på ekspertene
Ta alle ekspertspådommer med en klype salt. Spesielt hvis alle ekspertene er enige. Etter lang erfaring leser Arends overskrifter annerledes nå enn før. For eksempel overskrifter som: "Pundet styrkes i 2009 på grunn av ytterliggere rentekutt", gjør at han frykter for det "stakkars gamle" pundet.

Les også: Disse tror på en rente rundt 1-tallet

Hjemmelekse 11: - Å spå fremtiden
Prøver du fremdeles å spå hva som skjer fremover, eller finne ut når markedet når bunnen? Det er blitt gjort fem ganger allerede, og en dag vil du uten tvil ha rett: Vi har nådd bunnen.

Den originale teksten skrevet av Brett Arends, og inneholder tolv punkter. Les den her: 12 Lessons for Investors From a Terrible 2008.