Det er ikke alltid lett å være ung og håpefull lånekunde, men nå blir det bedre. Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/anne.htm" target="_blank">Anne Angelshaug</A>.
Det er ikke alltid lett å være ung og håpefull lånekunde, men nå blir det bedre. Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

Hjelper unge ut på boligmarkedet

NYHET: Gjensidige NOR Sparebank ser potensialet i unge og nyutdannede kunder. Derfor gir de førstegangsetablererne lån - uten å kreve egenkapital eller ekstra sikkerhet.

Nå vil Gjensidige NOR Sparebank hjelpe denne gruppen av nyutdannende førstegangsetablerere. Banken ser potensialet i de unge lånekundene som ingen banker vil låne penger til. Derfor vil de 2. mai lansere et helt nytt til bud som alle i hele landet kan nyte godt av. Det eneste vilkåret er at lånekunden skal kjøpe sin første bolig.

Vanskelig første gang

Det er ikke lett å være førstegangsetablerer med dagens høye boligpriser. For det første er det vanskelig å finne en bolig som en har råd til, for det andre kan det være vanskelig å få lån.

Det vanlige er at bankene krever 20 prosent egenandel. Klikk her for å lese mer om bankenes utlånspolitikk: Ingen nåde for de blakke.

Et alternativ til egenkapital, er sikkerhet i foreldrenes bolig. Her leser du mer om hvordan du får billig lån med rike foreldre.

Har du verken egenkapital eller foreldre som kan stille sikkerhet, har det til nå vært vanskelig å komme seg inn på eier-markedet. Både Husbanken og kommunene krever minst 10 prosent i egenkapital.

Mange banker gjør unntak for sine favorittkunder. Noen kunder kan også få gode vilkår i småbanker som satser på ungdom.

Alle de andre har måttet leie, mens de sparer opp egenkapital.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbudet fra Gjensidige

Tilbudet fra Gjensidige NOR Sparebank er unikt på den måten at førstegangsetablererne tilbys å låne hele kjøpesummen (ikke verditaksten) uten annen sikkerhet enn pant i egen bolig.

Renta på de første 90 prosentene av lånet er identisk med renta på et lån innenfor 60 prosent av lånetakst, nemlig 8,15 prosent nominelt og 8,62 prosent effektivt. På de resterende 10 prosentene ligger renta på 12,65 prosent. Når de første ti prosentene av lånet er nedbetalt, får kundene en rente på 8,62 prosent på hele lånet.

Verdifulle kunder

- Vi har lenge sett behovene til de nyutdannede. De trenger ofte hjelp til hele kjøpesummen, sier Kirsten Birkeland som er informasjonsrådgiver i Gjensidige NOR Sparebank.

Banken frykter ikke at de vil få kunder som ikke kan gjøre opp for seg, selv om de firer på kravene til sikkerhet.

- Det er nesten ingen arbeidsledighet blant unge med utdanning. De har fast og sikker inntekt, og på sikt er dette verdifulle kunder for oss. Derfor må vi ta vare på dem nå, og ikke om fem år, sier Kirsten Birkeland i Gjensidige NOR Sparebank.

Det nye tilbudet vil bli markedsført denne uka, og gjelder både for deg som skal søke lån, og for dem som allerede har en lånesøknad liggende inne.