Hjelper single for 600 kr timen

Hvordan får draget på det motsatte kjønn? Her er tjenesten du ikke visste du trengte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at Norge er et av verdens rikeste land med et bruttonasjonalprodukt per innbygger på 462.000 kroner i 2006 (tilsvarende for Burundi i Afrika er 100 dollar - cirka 600 kroner), har vi flere rådgivere og såkalte coacher enn noen gang. Siste tilskudd på råd-
givningstjenester er kjærlighetscoacher som ifølge dem selv skal hjelpe enslige å finne kjæreste.

TEST DEG SELV: Gift eller singel?

Coach

De såkalte coachene har nå funnet seg et nytt marked: De enslige med drøm om kjæreste. I Seattle går The Professional Dater med sine seks ansatte så det suser og de lærer sine klienter det de trenger for å lykkes i datingen: De tilbyr samtaler omkring din datingmålsetning, om garderobe og hjemmeinnredning, takt og tone. I tillegg driver de kontaktservice og arrangerer aktiviteter for single. Men disse tjenestene får du også Norge.

Lisa Casey Øiseth har en bachelor i kommunikasjon fra University of Colorado, USA, BI-utdannelse og utdannelse i coaching. Hun coacher nordmenn i datingens irrganger.

- Jeg tilbyr samtaler hvor klienten blir kjent med seg selv for å finne ut hvem de er, og hvordan de vil ha det i livet sitt, sier Lisa Casey Øiseth til DinSide.

Det er hit du vil! Det er det noen som tjener penger på.

Foto: Nuno Silva
Det er hit du vil! Det er det noen som tjener penger på.

Foto: Nuno Silva Vis mer

Kjærlighetscoach

Kunne du tenke deg å bruke en coach for å finne kjæreste? (Avsluttet)
Nei(64%) 650
Ja(22%) 222
Kanskje(13%) 136
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dette tar cirka 2-3 timer, og av og til opp til ti timer. Resultatet er ikke målbart, men relativt effektivt, mener Casey Øiseth.

Her finner du de kjekkeste guttene

- Vi definerer ut hva den enkelte ønsker i ny partner og hvordan de skal finne den. For eksempel synes noen det er ok å speeddate, mens andre er mer konvensjonelle. Men underveis finner folk ofte ut av hva de vil i livene sine og starter med aktiviteter, og da blir ikke partner like viktige. Det er da, når de slapper av, at de gjerne finner en kjæreste.

Lisa Casey Øiseths tjenester koster 600 kroner timen.

I Sverige hjelper Marie Hagberg, forfatter, matchmaker, enslige med å finne en partner. Det er særlig nettsjekking folk trenger bistand med.

- Folk trenger en time, kanskje to timer. Jeg viser dem hvordan de kan forbedre sin profil og bli bedre på å flørte.

- Men trenger man profesjonell hjelp til dette?

- Ikke alle har noen til å gi dem råd. Det gjelder særlig menn.

Hagberg legger til at man også kommer langt innen dating ved å vise interesse, være glad og nevne den andre personens navn ofte. Og den som ikke har noen å nevne til, får hjelp til å finne en som matcher.

Marie Hagberg har skrevet boken Börja dejta!, og holder på med bok nummer to som blir en guide i nettdating.

Lykke kan kjøpes – sjekk prisen

Høyt jaktgebyr

ProCognito i Danmark tilbyr psykologtimer og kursing i etikette og stil med henblikk på å finne partner. Videre tilbyr de hjelp med å finne en passende match gjennom kanaler som Internett og aviser.

Veiledningene er ifølge firmaets nettpresentasjon tredel: En to timers sesjon der firmaet vurderer helhetssituasjonen. Del to er et hjemmebesøk, psykologisk test og intervju.

Deretter gjennomfører klienten et forandringsprogram i henhold til ønsker og behov. Den siste delen av programmet går ut på å lete etter kjæreste. Trinnets første del koster 2.500 kroner, mens den andre delen prises etter arbeidets størrelse. Et hjemmebesøk med analyse av din livssituasjon og råd videre kan ifølge magasinet Henne koste 5.000 kroner.

Vanskelig i Love-land

«Vis interesse, vær glad, si den andre personens navn ofte.»


785.000 norske kvinner og menn bor alene, det vil si mer enn en tredjedel er av alle norske husstander består av kun en person. Dette ifølge Ensliges landsforbund. Og disse sliter både økonomisk som helsemessig, viser ulike undersøkelser:

 • 25 prosent av de gifte karakteriserer seg som meget lykkelige (selv om det ikke er noe godt tall for ekteskapet), mens bare 6 prosent av de enslige oppgir å være det.
 • De enslige har også større risiko for å dø tidlig; det er ifølge Den norske Lægeforening 130 prosent større sjanse for å dø tidlig dersom du er enslig mann enn om du er en som har en fru. Også enslige kvinner dør tidligere enn de gifte.
 • Statens institutt for forbruksforsknings (SIFO) forskning på området konkluderer med at aleneboende har en merkostnad på over 4.000 kroner i måneden i gjennomsnittlige utgifter i forhold til topersonhusholdninger.
 • Dermed er det gode kår i kjærlighetsbransjen. Bare i Norge finnes det et par dusin kontakttjenester for folk som søker make, internasjonalt er dette stor forretning. Bare i USA finnes det i dag 1.300 frittstående kontaktformidlere som i 2005 til sammen solgte for 236 millioner dollar. Encyclopædia Britannica anslår at 20 prosent av jordas internettbrukere har brukt datingtjenester på nett.

  Skor seg på folks usikkerhet

  Frode Thuen, professor i psykologi ved Institutt for utdanning og helse, Universitetet i Bergen, er usikker på nytteverdien.

  - Folk kan trenge råd i en slik situasjon. Det kan være godt å ha noen å spille ball med, og som kan ta opp ting som er for pinlige til å ta opp med overfor en venn. Jeg er også litt skeptisk til coachenes bakgrunn; det kan være dyptliggende årsaker som ligger til grunn, og da tror jeg coachenes løsninger kan være for lettvinte. Å tro at en skal lære å sjekke noen ved å gå på kurs er å hive blår i øyene på folk.

  Frode Thuen mener det er mange billigere måter å finne en partner på:

  - Det er mange gode tjenester på nettet som for eksempel Q500 hvor en kan søke folk som matcher en selv. Man bør gå dit hvor potensielle kjærester kan befinne seg, som i organisasjoner og aktiviteter.

  - Jeg tror denne industrien som nå vokser opp som skor seg på folk usikkerhet.

  Om single vil bruke denne typen tjenester?

  - Nei, svarer Petter, en ung singel journalist i Oslo…

  - Jeg er veldig selvgående med hensyn til å finne meg partner, sier Tomas, en mannlig sykepleier som har vært singlen en tid etter et brutt samboerskap.

  - Ja, det kan jeg tenke meg, sier Inger som har vært singel en tid. - Jeg gjør tydeligvis noe feil. Men det kommer an på prisen.

  Kilder: Ensliges landsforbund, The Professional Dater, Mmmarie, ProCognito, Relate

  Forsidefoto: Bojan Tezak/iStock

  AKTUELT: