Hjelper mot vonde ledd

Kosttilskudd med glukosamin får slakt av forskere som mener at tilskuddet ikke hjelper mot giktsmerter. Men en kombinasjon av virkestoffer kan gi svært god hjelp mot plagene.

I fjor brukte norske revmatikere over 20 millioner kroner på kosttilskudd mot giktsmerter. Men nye undersøkelser viser at tilskuddene som inneholder glukosamin ikke har større effekt enn narrepiller.

Betyr det at glukosamin er verdiløst som middel mot slitasjegikt?

Bedre enn legemiddel
- Den store studien av flere typer behandling mot slitasjegikt (GAIT) viser riktignok at glukosamin alene har en begrenset effekt, som kan sammenliknes med effekten av placebopreparater.

- Men undersøkelsen gir også et annet veldig interessant resultat. I kombinasjon med virkestoffet kondroitin fikk forsøkspersonene en stor reduksjon av giktplagene, og enda bedre effekt enn Celebra som er det vanligste legemiddelet på markedet, forteller informasjonsansvarlig Mette Braa Jacobsen ved kosttilskudds-firmaet Mezina.

Det norske firmaet har i mange år solgt glukosamin-preparater som nå er klassifisert som legemiddel, og kosttilskuddet NutriLenk som innholder naturlig kondroitin fra fiskebrusk. På grunn av regelverket for legemidler kan en kombinasjon av disse virkestoffene ikke selges uten resept i Norge, men er lovlig og lett tilgjengelig på flere nettapotek.

Anbefales til alle
Lege og alternativmedisiner Bernt Rognlien er positiv til effekten av glukosamin og kondroitin. Han mener at flere leger og pasienter med slitasjegikt bør få øynene opp for denne alternative behandlingsformen.

- Nå er ikke lenger Celebra en aktuell sammenlikning, ettersom legemiddelet er trukket tilbake i mange land på grunn av store bivirkninger. Men derfor er også denne undersøkelsen viktig for mange pasienter med slitasjegikt, sier Rognlien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at GAIT-undersøkelsen bekrefter flere mindre studier som har funnet svært positiv effekt av stoffer som glukosamin og kondroitin. De to virkestoffene er relativt like og fungerer begge ved at de kan forsterke leddbrusken og bremse utviklingen av slitasjegikt.

- Slitasjegikt er en sykdom som både koster store samfunnsressurser og gir dårligere livskvalitet til mange. Dette er en svær folkesykdom og såkalt kne-artrose er i dag vår viktigste enkeltdiagnose som medfører uførhet.

- Glukosamin og kondroitin kan ikke helbrede sykdommen, men kan bremse utviklingen av den og gi mindre plager til de som allerede er hardt rammet. Jeg vil anbefale denne behandlingen til alle som lider av slitasjegikt, sier Rognlien til Mozon.

Les også: Gurkemeie mot leddgikt

 

Mozon.no, 03.08.2006