Hjelper det å sove mer i helgen?

Eller er toget gått når du har fått for lite søvn i uka som gikk? Forskning har svaret.

HENGER IGJEN: Effekten av noen dager med dårlig søvn kan henge igjen ei uke etterpå, ifølge forskning. Foto: Colourbox.com
HENGER IGJEN: Effekten av noen dager med dårlig søvn kan henge igjen ei uke etterpå, ifølge forskning. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Legger du deg sent og står opp tidlig i ukedagene? Er det sjelden du får de anbefalte sju-åtte timene med søvn?

Vel, det gjør ingenting. Du kan jo hente det igjen ved å sove lenger i helga, tenker du.

Men er det egentlig fullt så enkelt?

Les også:
Den perfekte tempen på soverommet
10 syke søvnlidelser
Derfor sover du dårlig

Nei, ifølge forskning

En rekke studier har vist at det kan ta en uke eller mer for å kvitte seg med de kognitive og fysiologiske konsekvensene av dårlig søvn – selv etter at du har økt antallet timer med hodet på puta, skriver The New York Times.

Ta for eksempel en undersøkelse fra 2003 ved Walter Reed Army Institute of Research. Forskerne studerte de kognitive effektene av en uke med lite søvn, etterfulgt av tre netter med minst åtte timer soving.

Resultatene viste at «gjenvinningssøvnen» ikke klarte å oppheve prestasjonsfallet i psykomotoriske tester, som for eksempel målte deltakernes reaksjonstid. Dette gjaldt spesielt for forsøkspersoner som kun hadde sovet mellom tre-fem timer om natta.

Les også: Trening gir ikke bedre søvn

Stem her!

Synes du det funker å (Avsluttet)
Ja, etter noen dager er jeg like god som ny(36%) 282
Det varierer(32%) 256
Nei, det henger igjen lenge hos meg(32%) 252
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Svekker deg i en uke

I en nyere studie ved Karolinska institutet i Stockholm fra 2008 viser at effekten av søvnmangel henger igjen lenger enn du gjerne trodde.

Deltakerne sov fire timer om natta i fem dager, og deretter «restituerte» de med åtte timer søvn hver natt i den påfølgende uka. En uke etterpå var forsøkspersonenes kognitive evner svekket, selv om de oppga at de ikke følte seg trøtte eller søvnige, ifølge nytimes.com.

Les også: Går du i søvne?

Men dette funker

Det ser imidlertid ut til at det hjelper å «spare opp» søvn, ifølge en annen studie ved Walter Reed Army Institute of Research.

Forskerne så at personer hentet seg igjen raskere etter en uke med dårlig søvn hvis de hadde bygget opp «søvnlageret» en uke i forveien, med ti timer søvn hver natt.

Med andre ord, hvis du vet at du har ei uke med lite søvn i vente, prøv å lade opp med søvn i forkant – ikke etterpå.

Les også: Den perfekte tempen på soverommet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer