Du kan dra til du blir blå, men noen ganger virker det bare ikke. Foto: Per Ervland
Du kan dra til du blir blå, men noen ganger virker det bare ikke. Foto: Per ErvlandVis mer

Hjelpeløs ved kassen?

Mange opplever at bankkortene ikke virker.

«- Det som er sikkert er at vi får flere tilbakemeldinger på at kortene ikke virker enn tidligere.Eddy Bang, daglig leder i Tellix»


Spesielt ille er det i disse dager for tyske kortkunder som, ifølge Sueddeutche.de, har fått store problemer med betalingskort som er utstedt i 2010 på grunn av en teknisk feil med kortene. Både kredittkort og betalingskort er rammet, og problemene oppstår både i minibanker og butikker.

Men også i Norge opplever bankkunder problemer med kortene:

- Det kan være mange årsaker til at betalingskortene ikke virker, og problemet kan ligge både i kortet og i kortterminalen. Det som imidlertid er sikkert er at vi får flere tilbakemeldinger på at kortene ikke virker enn tidligere, sier Eddy Bang, daglig leder for kortterminalprodusenten Tellix, til DinSide.

Han peker på at kort med chip i større grad rammes av småskader.

- Skjer det noe med chip'en, så fungerer den ikke i det hele tatt, sier Bang.

Dette er til forskjell fra magnetstripen, som riktignok er sensitiv, men som likevel kan fungere med riper og småskader.

Ingen sikkerhet i kort med chip?

Virker bare noen steder

Bankenes standardiseringskontor kjenner ikke til problemer med kort knyttet til årsskiftet slik kortkundene nå opplever i Tyskland. Daglig leder Knut Kvalheim har imidlertid andre forklaringer på hvorfor personer kan oppleve at et kort virker ett sted og ikke et annet:

- Lesbarheten av dataene fra magnetstripen kan variere litt fra terminal til terminal. Dess finere terminalen er innstilt, jo mindre spillerom har man. Er den stilt inn akkurat på grensa kan det godt være at kortet ditt ikke vil fungere i akkurat den terminalen, men generelt sett skal det være et slingringsmonn, forteller Kvalheim, og presiserer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det skal være slik at terminalene tar alle kort, og vi har ikke noen indikasjoner på at noe annet er tilfelle. Men hvis kortet har vært utsatt for noe, kan det virke på terminaler som er grovere innstilt.

Vanligste årsaker

Før chip kom for fullt, var magnetstripen det eneste du hadde å støtte deg på. Nå har du som regel to muligheter dersom den ene skulle svikte deg.

Problemer med chip er foreløpig et nokså nytt fenomen, og det er derfor for tidlig å si noe om hva som er chip-kortets største feilkilde. Magnetstripens største trussel er fortsatt magneter som avmagnetiserer kortene. Vesker med magnet i låsen, lommer med magnet, tv-apparatet og høyttalere er derfor noe du bør holde kortet ditt unna.

>>>Les mer om de vanligste kortproblemene

Uforklarlige problemer?

Det er imidlertid ikke alltid så enkelt. Noen ganger slutter kortet å virke av tilsynelatende uforklarlige grunner. Noen erfarer problemer etter at de har vært gjennom sikkerhetskontrollen på flyplasser. Andre har kort som aldri virker når de skal betale i taxi. Noen kortkunder opplever også at enkelte betalingskort har dårligere kvalitet, selv om produsentene og bankene hardnakket hevder det motsatte.

Problemene oppstår så ofte at du alltid bør ha med deg minst to betalingskort dersom du reiser eller går uten kontanter for øvrig.

Har du viktig informasjon eller interessante erfaringer med bruk av bankkort? Tips oss på okonomi@dinside.no