<i>Illustrasjon: Per Ervland</i>
Illustrasjon: Per ErvlandVis mer

Hjelp til nettshopping-turen

Er du opprådd, men shopping-sulten på nettet? Kjøp fra utenlandske nettbutikker er nå så populært, at en ny forretningsidé har oppstått. Nå sitter noen og tester butikkene for deg - som en god charter-guide.

Midt under charterturismens høysesong, fikk også norske nettshoppere muligheten for å "reise" under kyndig veiledning og vennlig omsorg.

Den 23. juli i år var oppstartdato for det Trondheimsbaserte importalen.no. På charter-selskapers vis, skal denne nettportalen lose nordmenn gjennom irrgangene i utenlandske nettbutikker, og sørge for gunstige shoppingturer frie for dramatikk og dårlige opplevelser.

Først og best

- Vi er først ute i denne nisjen, og har tenkt å bruke fortrinnet til også å være best på sikt, sier daglig leder Thorkild Lote til DinSide.

Firmaets virksomhetsidé er å samle kvalitetssikrede utenlandske nettbutikker til et trygt og godt virtuelt kjøpesenter tilpasset nordmenn, med butikker innenfor de vanligste kategoriene: Fra friluftsliv, jakt og våpen til kosmetikk, antikviteter og produkter for barn.

- Alle nettbutikkene hos oss har gjennomgått en serie tester, og blitt utprøvd etter en rekke kriterier. Vi har blant annet ringt og snakket med dem, testet ut servicefunksjonene, som for eksempel live-chat-funksjonen hos dem, bestilt varer hos dem, og mye mer.

- Målet for testingen er å tilby et knippe gode og konkurransedyktige utenlandske nettbutikker, hvor nordmenn kan handle trygt, sier Lote, som forteller at hans nystartede firma mottar provisjon av varierende størrelse fra cirka halvparten av butikkene.

DS: Hva svarer du hvis jeg spør deg om dere lover at en kunde vil komme ut av en netthandel absolutt best mulig, hvis den gjøres gjennom dere?

- Nei, det kan jeg ikke garantere, men jeg kan love at du skal jobbe hardt på egen hånd for å komme enda bedre ut av det enn via oss, sier Lote.

Dette slipper du

Slik beskriver Lote beskriver testene som en nettbutikk har vært igjennom før en peker til den havner hos importalen.no:

1) Er butikken konkurransedyktig? Her vurderes både butikkens utvalg, kvalitet på varene, pris og fraktkostnader. Er det lite å hente når varenes pris og fraktkostnader summeres, sjaltes butikken ut.

2) Sender butikken varer til Norge? Varene skal sendes på en rask og enkel måte til Norge. Ofte sluses butikker ut på grunn av for høye fraktkostnader, ifølge Lote.

3) Har butikken sikret trygg betaling? Importalen sjekker at butikkens side er kryptert.

4) Mottar den norske kredittkort eller paypal? Også i denne testen ryker en del kandidater ut, ifølge Lote.

5) Har butikken et godt renommé? - Ingenting er et bedre kvalitetskriterium enn at entusiastene handler der, sier Lote.

Importalens testrekke sier ikke bare noe om innholdet i den nye portalen. Trolig beskriver den tester alle utenlandsshoppere på nettet bør gjennomføre før de handler - også i butikkene de finner frem til på egen hånd.

Du tipser - de tester

Etter en kjapp gjennomgang av nettbutikkene som i dag har passert nåløynene til Lote og kompani, konstaterte vi at amerikanske og engelske nettbutikker er klart i flertall blant butikkene som i dag ligger hos importalen.no.

- Vi har nettbutikker fra ti ulike land representert foreløpig, men er stadig på jakt etter nye butikker å teste. Vi er derfor ivrige etter å motta tips fra publikum om gode kandidater som burde ligge hos oss, sier Lote.

- Det er mange gode grunner til overrepresentasjonen av amerikanske butikker hos oss: Amerikanerne var først ute, samtidig som mange gode merker faktisk er amerikanske. I tillegg, er det en rekke amerikanske stater som ikke har merverdiavgift, og man slipper derfor den ressurskrevende momsavregningen ved handel derfra. For tiden er dessuten den lave dollarkursen noe som gjør det spesielt gunstig å importere derfra, sier Lote.


Dårlig dag

Dessverre virket ikke søkemotoren til importalen.no da vi besøkte dem i går. Lote har imidlertid tro på at problemene vil være rettet opp i løpet av natten, og at hele siden vil være i funksjon i dag, når denne artikkelen publiseres.

For oss, gjenstår det å ønske gründerne i Trondheim lykke til med en ny forretningsidé.

Så vidt vi kan se, tilbyr de nettshoppere noe i samme retning som en velregissert chartertur til utlandet: Ikke nødvendigvis det aller best tenkelige resultatet. Til gjengjeld spares du sannsynligvis for bomturene og de mest opprivende opplevelsene du kan ha på tur.

På egen hånd? Les Jet Carrier fikser netthandelen