Hjelp mot svangerskapskvalme

Hele 70-80% av kvinner plages av kvalme tidlig i graviditeten. Finnes det noe man kan bruke som gravid mot kvalmen? Dr Gro Nylander svarer.

Hva kan hjelpe mot svangerskapskvalme?

Hele 70-80% av kvinner plages av kvalme tidlig i graviditeten. Finnes det noe man kan bruke som gravid mot kvalmen? Dr Gro Nylander svarer.

Svangerskapskvalme er så vanlig at de som er rundt ofte vil blåse litt av det, men det kan være svært plagsomt. Enhver som har vært skikkelig bilsyk vet jo hvor ekkelt det er. Man føler seg elendig, klarer bare å kjenne på den uregjerlige kroppen sin, mister interessen for alt annet. Orker ikke noe.

Kvalmen starter vanligvis noen uker etter uteblitt menstruasjon. Hos 50% blir det så ille at de kaster opp. Noen får det både tidlig og hardt. For dem fungerer kvalmen nesten som en graviditetstest.

De fleste har det verst om morgen. Mange syns det hjelper å bli i sengen en stund og spise noen magre kjeks og drikke litt lunken te en stund før de står opp.

For mange varer kvalmen utover dagen. Det kan hjelpe med små, hyppige måltider. Heldigvis varierer intensiteten noe fra dag til dag - det kan være helt gode dager innimellom. For de fleste er kvalmen mest plagsom rundt 11-12 graviditetsuke, og som regel er det verste unnagjort ved 14 uker. Men rundt 1 av 5 plages av kvalme mer enn halve svangerskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvalmestillende midler hjelper. Det er tryggest å bruke velprøvde antihistaminer, som har vært brukt til gravide i årtier uten påvisbar skade. Snakk med legen din om det, fremfor å plages. Det har vært rapportert at akupressur ved bruk av et armbånd som presser på et bestemt punkt (P6) på håndleddet hjelper. Noen prøver akupunkturnåler. Det kan neppe skade. Andre sverger til ingefær.

Mange undres på hva som er vitsen med denne kvalmen, man skulle jo tro det var om å gjøre for kroppen å få i seg mest mulig næring nettopp når man er gravid. Vi vet ikke sikkert hvorfor det blir slik. Hormonet hCG - humant choriogonadotropin - dannes i den gravide livmoren helt fra starten. Det står øverst blant de mistenkte. Tvillingmødre er ofte ekstra kvalme. De har jo to fosteranlegg til å lage hCG og har dermed særlig mye av hormonet.

Kvalmen har antagelig også sammenheng med at magesekken blir ekstra avslappet under graviditeten. Det disponerer i seg selv for kvalme. Denne avspentheten i de indre organene skyldes hovedhormonet fra det gule legemet, progesteron. Og progesteron er jo nødvendig dersom ikke det hele skal ende i en abort. Så av to onder velger kroppen det som fremmer graviditeten, selv om det er plagsomt for moren. Dessuten kan det jo være hensiktsmessig at kvinnen på grunn av kvalmen blir nødt til å legge om livsstilen litt. Mange holder seg helt unna kaffe, som ikke er så heldig i større mengder når man er gravid. Ukjent og sterk mat er gjerne helt uaktuell, mange mister helt lysten på alkohol som kan være kraftig fosterskadelig, osv. I tillegg må man ta det med ro, noe som kanskje også er hensiktsmessig?

Det kan kanskje være en trøst at i normale svangerskap er det faktisk slik at det går ekstra bra med dem som er kvalme i starten. Det er viktig å trøste. Svangerskapskvalme er veldig ubehagelig, men ikke farlig. Barnet tar den næringen det trenger. Det har så små krav enda. Merkelig nok er det sjelden at mor får mangel på viktige stoffer selv om hun får i seg lite i denne tiden.

En sjelden gang kan en gravid kaste opp så mye at hun blir syk og må legges inn på sykehus. Det er en helt annen historie og kalles hyperemesis.

Relaterte emner i Din digitale doktor

Gro Nylander for mozon.no september 2001

Tilrettelagt av Silje Stavik mozon.no 26.09.01