Hjelp mot oppblåsthet med artisjokk

Lasse Ydalus (44) har i mange år vært plaget med oppblåsthet og mye luft i magen. Etter at han begynte å bruke et naturmiddel av artisjokkekstrakt har han merket stor bedring.

Hjelp mot oppblåsthet med artisjokk

Lasse Ydalus (44) har i mange år vært plaget med oppblåsthet og mye luft i magen. Etter at han begynte å bruke et naturmiddel av artisjokkekstrakt har han merket stor bedring.

Av Silje Stavik

Lasse Ydalus fra Bærum har hatt god effekt av å bruke et naturmiddel laget av artisjokkekstrakt for sine fordøyelsesproblemer. Han har i flere vår vært svært plaget av oppblåsthet og mye luft i magen, spesielt etter måltider.

- Etter hvert måltid følte jeg at magen var stor som en ballong og det kjentes ut som om jeg hadde spist tre store måltider, selv om jeg hadde spist lite. Spesielt etter lunsj brukte jeg å bli veldig oppblåst i magen. Jeg begynte derfor å spise mindre og mindre til lunsj, men det hjalp ikke mye. Ut på ettermiddagen/kvelden kom luftproblemene. I tilegg til at det er plagsomt og ubehagelig er det også sjenerende å føle at du har mye luft i magen, forteller Lasse.

Kunne ikke spise mye

- Det som også var problematisk var at jeg følte at jeg ikke kunne spise så mye jeg ville. Spiste jeg store måltider visste jeg at problemene ville bli desto større etterpå, forteller Lasse. Han fikk høre av noen bekjente at naturpreparater med artisjokkekstrakt kunne hjelpe godt mot fordøyelsesproblemer og virke kolesterolsenkende. Lasse, som også har for høye kolesterolverdier, bestemte seg for å prøve naturlegemiddelet Cypar, hvor hver kapsel inneholder 320 mg tørket standardisert ekstrakt av artisjokkblader.

- Jeg har aldri vært noe særlig flink med kostholdet. Jeg har den oppfatning at jeg spiser det jeg har lyst å spise. På grunn av fordøyelsesproblemene ble jeg rådet til å spise mer fiber, frukt og grønnsaker og jeg har også blitt flinkere til det. Blant annet spiser jeg fiber til frokost hver dag, forteller han.

Merket bedring etter én uke

Han er imidlertid sikker på at det er artisjokkpreparatet som har gjort at han har blitt merkverdig bedre i magen.

- Jeg merket raskt bedring. Etter en uke var jeg overraskende bedre. Magen var ikke lenger så oppblåst og jeg følte meg ikke lenger så uvel etter måltidene. Luftproblemene ble også betydelig redusert, forteller Lasse videre.

- Jeg gikk tom for kapsler for ikke så lenge siden og hadde et opphold på én uke. Det var da jeg virkelig merket hvor godt artisjokkpreparatet virket på meg, for da kom problemene tilbake i like stor grad som tidligere. Det tok ca. en uke også denne gangen før jeg ble bedre igjen, legger han til.

- Jeg er veldig glad for at jeg har funnet noe som fungerer godt for mine plager. Om kapslene har virket inn på kolesterolet er for tidlig å se enda. Jeg er bare glad jeg ikke lenger er så sterkt plaget med fordøyelsesproblemer slik at det dominerer meg i hverdagen. Også kona mi har merket at jeg har blitt mye bedre og er godt fornøyd med at mine ikke så sjarmerende luftplager er redusert, smiler Lasse. I tillegg til å ta artisjokkekstrakt vil han også gjerne bli flinkere til å spise frukt og grønt.

- Jeg håper at jeg med disse tiltakene kan klare å holde plagene i sjakk og kose meg med måltidene uten å tenke på hvilke konsekvenser det gir meg etter måltidet, sier Lasse.

NB! Det finnes flere artisjokkekstraktpreparater på markedet. Cypar (LI120) som er nevnt ovenfor, har ingen kjente bivirkninger, men bør ikke brukes ved allergi overfor planter fra kurvblomstfamilien. Ved sykdom i lever og galle bør legen kontaktes før anvendelse.)

Om artisjokkekstrakt:

Artisjokk (Cynara scolymus) hører til kurvblomstfamilien og er en gammel kulturplante, som allerede i faraoenes tid ble avbildet i Templer og på gravsteder.

Senere under Romerriket ble de blomstrende knoppene brukt som en velsmakende grønnsak da man fant ut at de fremmet fordøyelsen.

Mot fordøyelsesproblemer

Det klassiske anvendelsesområdet for artisjokkekstrakt er fordøyelsesproblemer - også kalt dyspeptiske besvær. Ofte ligger årsaken i en forstyrret fettfordøyelse, som i hovedsak skyldes en for lav produksjon av gallesafter.

Undersøkelser har vist at kvinner har disse problemene 5 ganger oftere enn menn. På grunn av nedsatt produksjon av galle kan fettet som inntas via kosten ikke brytes ned. En slik funksjonsforstyrrelse fører til typiske symptomer som mavesmerter, oppblåsthet, kvalme, utilpasshet og flatulens (avgang av tarmgass).

Artisjokken er en tistellignende plante som kan bli opptil to meter høy. I dag anvender man utelukkende artisjokkbladene til medisinske formål. Den positive terapeutiske virkningen beror fremfor alt på evnen til å fremme galleavsondringen. Fettet emulgeres av gallesyren - hvilket vil si at det dannes små dråper. Dermed blir fettet uten problemer tatt opp i tarmen. Flere undersøkelser viser at man ved hjelp av artisjokkekstrakt (LI 120) hurtig og sikkert kan redusere problemene forbundet med fordøyelsesproblemer besvær.

Supplement ved slankekurer

Både medikamentell og kirurgisk behandling av overvekt kan innebære visse problemer, men heller ikke en ren diettbehandling - med eller uten mosjon - er uten bivirkninger. Disse problemene er ikke så kjente, men er blant annet knyttet til frigjørelsen av kolesterol som forekommer når fettvevet brytes ned og forbrennes under en slankekur. Eventuelle miljøgifter (for eksempel tungmetaller eller dioksin) som kan være lagret i fettvevet frigjøres også.

Kolesterol er et fettstoff som finnes i alt av celler og som ikke kan forbrennes i kroppen. Det finnes kun en måte å bli kvitt dette stoffet på, og det er utskillelse via gallen, hvor en del føres ut med avføringen.

Når kolesterolmengden økes under en slankekur forøker kroppen å skille ut kolesterolet gjennom utsondring i galleveiene. Dermed stiger konsentrasjonen av kolesterol i gallen og risikoen for gallesten øker. Ofte vil manglende bevegelser i gallesystemet ”cholestase” øke risikoen for dannelse av gallesten.

Den stigende kolesterolmengden kan øke risikoen for forhøyet kolesterol i blodet.

Ekstrakt av artisjokk (LI 120) er en naturlig måte å sette i gang fettfordøyelsen på. Artisjokk inneholder aktive stoff som virker leveraktiverende og understøtter lever- og gallefunksjonen.

Virkemekanismene:

-
Hemmer dannelsen av kolesterol i kroppen (”lipidsenkende effekt”)

Virker som antioksidant og beskytter mot dannelse av oksidert LDL-kolesterol, som er skadelig for kretsløpet.

Fremmer dannelsen av gallesyre som senker det såkalt ”litogene indekset”, dette reduserer risikoen for dannelse av gallesten.

Øker egenbevegelsen (motiliteten) av galleblæren (reduserer dannelsen av krystallisert kolesterol).

-
Forbedrer leverstoffskiftet og fremmer utskillelsen av miljøgifter

mozon.no 10.05.02