Hjelp mot matforgiftning på ferieturen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjelp mot matforgiftning "" />

Det er større sjanse for å bli matforgiftet når vi er ute og reiser i utlandet. Her kan du lese hvordan du får kroppen på bena igjen raskest mulig dersom du eller barna skulle oppleve å bli matforgiftet på ferieturen.

Av Dr. Bernt Rognlien

Alle har vel opplevd å føle seg svimmel og kvalm noen timer etter matinntak. Du kaster opp, får kraftig diare og kan like godt gå å legge deg. Det er sannsynlig at du har fått en matforgiftning, kanskje fordi kyllingen ikke var gjennomstekt og inneholdt smittsomme bakterier. Eller fordi maten hadde blitt stående ute i solen og blitt et perfekt sted for bakterier å formere seg. Bakterier eller virus har gått løs på tarmen din og gjør at du føler deg elendig mens kroppen slåss mot inntrengerne.

Når kontakte lege?

Ved diaré med høy feber eller synlig blod i avføring kontakt lege umiddelbart. Diare i flere dager kan forårsake uttørring med stort væske og salt tap noe som er spesielt ugunstig for barn, gamle og personer med dårlig allmenntilstand. Ofte har barnet også oppkast og situasjonen kan da utvikle seg dramatisk.

Akutt diare er kroppens måte å kvitte seg med noe uønsket på og er en forsvarsreaksjon som ikke bør stoppes for raskt og ikke med for sterke stoppende midler. De fleste tilfeller av diare går over av seg selv etter noen dager. Ved diare trenger du mer væske enn vanlig enten du er barn eller voksen. Drikk mye, gjerne te eller blåbærsaft. Vanlig svart eller grønn te inneholder rikelig med garvestoffer som har en stoppende virkning, tilsett gjerne honning og litt salt. Blåbærsaft er kjempefint til barn, det smaker godt, det inneholder garvestoffer som virker lett stoppende, blå fargestoffer som har virus og bakterie hemmende virkning, rikelig med sukker som gir energi til barnet og det inneholder salter.

Hva bør jeg spise og drikke?

Har du hatt en kraftig diare er det lurt og bare drikke de første 12 - 24 timene så tarmen får roet seg, tømt og renset seg ordentlig. Til barn må du gi små mengder av gangen, bruk skje, tåteflaske og kopp. Vær tålmodig og skriv ned hver ml barnet drikker. Andre dagen fortsetter du med å gi rikelig med væske i tillegg kan du forsøke med risavkok, gulrotpure som virker lett stoppende eller havresuppe som inneholder rikelig med slimstoffer som binder væske gjerne kokt med blåbærsaft. Voksne kan hvis de er i klar bedring andre dagen forsiktig begynne å spise kjeks, loff, og eple som tygges godt. Tredje dagen kan du gi barnet finrevet eple som inneholder rikelig med pektin som tykner væske og eple har også virus og bakteriedrepende egenskaper. Moset banan er energi og saltrikt og har lang tradisjonell bruk mot diare. Tørre kjeks, moset potet og moset middagsmat kan så tillegges etter hvert som tilstanden bedres. Unngå derimot fet mat, stekt mat og melkemat. Etter 4 - 5 dager kan både barn og voksne som oftest spise normalt.

Hvis diareen ikke stopper på denne behandlingen eller kommer tilbake så kan det skylles en mer hardnakket tarminfeksjon(salmonella, Yersenia eller andre), da bør det sendes avføringsprøve til mikrobiologisk laboratorium.

Tabletter til hjelp

Kulltabletter eller flytende aktivt kull kan brukes hvis det er infeksjon og vil binde irriterende giftstoffer som infeksjonsbakteriene lager og gjøre at infeksjonen og diareen går raskere over. Kull må ofte brukes flere dager og i rikelige mengder ved infeksiøs diare.

Når diareen er avtagende er det lurt og bruke melkesyrebakterie preparater som paragurt, idoform, bioacidophilus eller biola eller culturamelk, for å gjenoppbygge en normal tarmflora raskere. Hvis du av annen grunn må bruke antibiotika er det lett å få diare som bivirkning, da kan biola, culturamelk eller melkesyrebakterie preparater være med å forebygge store skader på tarmfloraen og bør tas samtidig.

Tilrettelagt av Silje Stavik 25.06.02

Les også: