Hjelp mot hemoroider

Hjelp mot hemoroider

Mannen min på 38 år plages av hemoroider. Han har fått ulike stikkpiller og salver av legen sin, men det kommer stadig tilbake. Han gruer seg ofte til å gå på do på grunn av smerten, når det er ekstra ille kan det komme mye frisk blod sammen med avføringen. Bør han operer seg, er det en stor operasjon? Er det andre ting han kan gjøre?

Hilsen Karen

Svar: Hemorroider er utvidete blodårer nær endetarmsåpningen, det kan være veldig vondt særlig hvis han i tillegg er plaget med forstoppelse. Både smertene og hemoroiden øker når trykket i blodårene i endetarmen øker, som ved tunge løft, ved forstoppelse, ved graviditet og hvis han sitter mye. Hvis han har treg og hard avføring er det viktig å få avføringen myk med fiberrik kost, linfrø eller andre mykgjørende avføringsmidler. Mosjon regelmessig vil hjelpe både på treg mage og på hemoroidene, sitter han lenge av gangen bør han vende seg til å reise seg opp og bevege seg innimellom. Stikkpiller og salver kan dempe plagen, men fjerner de ikke. Hemoroidene kan opereres, det er ikke en stor operasjon, men han kan få nye hemoroider senere, så etter en operasjon er det like viktig å mosjoner regelmessig, spise fiberrik mat og unngå forstoppelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egentlig er hemoroider utvidede vener eller åreknuter som sitter i endetarmen. Det kom i april i år et nytt naturlegemiddel laget av hestekastanje (Venestat) som har god effekt på hovne ben og letter plagsomme åreknuter. Jeg har hatt flere pasienter som de siste ukene har fortalt at det også har hjulpet godt mot hemoroider, så han kan jo forsøke det også.

Hilsen Bernt Rognlien

Relaterte emner i Din digitale doktor