<b>LIGGER ETTER:</b> Ikke alle offentlige nettsteder henger med i tiden. Foto: Colourbox.com
LIGGER ETTER: Ikke alle offentlige nettsteder henger med i tiden. Foto: Colourbox.comVis mer

Hjelp, jeg finner ikke frem!

Det er påfallende stor forskjell på offentlige nettsteder.

Følelsen er sikkert kjent for de fleste: Du klikker deg inn på et nettsted for å skaffe deg kjapp informasjon, men ender med å lete i en liten evighet etter noe så enkelt som en besøksadresse eller et telefonnummer.

Private aktører er nødt til å tilpasse seg markedet ved å gjøre nettstedene sine mest mulig tilgjengelige og anvendelige, men visste du at også offentlige nettsteder er underlagt en årlig kvalitetskontroll?

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) kontrollerer årlig alle offentlige nettsteder. Omtrent 700 statlige og kommunale nettsteder blir gjennomgått, men det er langt fra alle som består testen.

>>>Mest populære nettbutikk

Bor du her?

Når nettstedene blir vurdert, kan de få 1-6 stjerner avhengig av hvordan de skårer i kategoriene tilgjengelighet, brukertilpasning og nyttig innhold.

To kommunenettsteder endte med bunnplassering for året 2009, med én stjerne hver, nemlig Leka kommune og Etne kommune.

Det var derimot mange som endte med to av seks mulige stjerner, og kanskje mest oppsiktsvekkende navn på denne listen er Senteret for Ungdom, Samliv og Seksualitet (SUSS) som fikk en spesielt dårlig skår i kategoriene tilgjengelighet og brukertilpasning.

Også Statens bygningstekniske etat, Enøk-sentrene i Norge og Statens innkrevingssentral har en god jobb å gjøre med sine nettsteder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her ser du hele resultatlisten for 2009.

Se også: Dette nettstedet bør du bokmerke

Dårligste skole

Av de statlige høyskolene er det Høgskolen i Bergen som har de beste nettsidene, mens Politihøgskolen ligger nederst på listen til Difi.

Sørum kommune, Tromsø kommune og regjeringen.no vant aller priser for årets nettsted i 2009. Også Porsgrunn, Steinkjer, Dyrøy og Kongsvinger kommune får nesten full pott for sine nettsteder.

Og utviklingen går riktig vei, mener Difi. I alt 195 nettsteder oppnådde 5 eller 6 stjerner i vurderingen for 2009, mens bare 99 nettsteder oppnådde det samme i 2008.

Kjenner du til spesielt gode eller dårlige nettsteder? Delta i debatten under!