Hjelp, det klør!

Har du en smårolling med atopisk eksem, ofte kalt barneeksem, er du i godt selskap – dessverre. Denne hudsykdommen er ikke uvanlig blant små barn. Årsaken til eksemutbruddene kan være mange og sammensatte. Men heldigvis vokser de fleste sykdommen av seg.

Det kan til tider være ganske ugreit å ha en liten krabat med atopisk eksem. Det er ikke fritt for at foreldrene kan føle seg maktesløse over det ubehaget den lille må slite med. For det røde, opphovnede og ofte blemmefylte utslettet kan klø ganske intenst. Når utbruddene står på som verst, har smårollingen lett for å klø seg til blods, og smertene forsterkes ytterligere.

Utslettet, som ofte flasser litt, viser seg gjerne i hudfolder, som albubøyene, knehasene og på halsen. Men det kan også oppstå på håndledd og i ansiktet - nær sagt overalt på kroppen.

Immunsykdom
Årsaken til atopisk eksem ligger først og fremst i genene våre. Et barn som har utviklet eksemet, vil høyst sannsynlig ha en eller flere atopikere i slekten. De som har fått denne hudsykdommen, vil dessuten ha økt risiko for å utvikle andre typer sykdommer som påvirker immunsystemet, som astma, bronkitt og høysnue.

- Atopikerne har også noen andre typiske fellestrekk; først og fremst den spesielle hudtypen. Den er gjerne lys, blek, glatt og småporet, med en tendens til å bli tørr. Som eldre har atopikerne ofte mindre talgproduksjon. Rent skjønnhetsmessig kan disse egenskapene være en fordel, men særlig praktisk er det ikke med slik ømtålig hud. Et typisk symptom på denne hudtypen, er at blodkarene i huden har lett for å trekke seg sammen i situasjoner hvor blodkarene til ”normale” hudtyper utvider seg. Mens de fleste av oss blir røde i huden ved sinne eller kulde, reagerer gjerne atopikernes hud motsatt: Den blir blek, forklarer professor Ole Fyrand ved Hudavdelingen ved Rikshospitalet.

Det kan være mange faktorer som får eksemet til å blomstre. Ofte skal det ikke mer til enn at barnet har vært varmt. Svette er en av mange ting som kan utløse eksem. Også klær som irriterer huden, klimaforandringer, tobakksrøyk, kontakt med dyr, næringsmidler, er noen av flere ting som kan forårsake et utbrudd.

Det er veldig individuelt hva som forårsaker eksemutbruddene hos den enkelte atopiker. Derfor kan det være en møysommelig prosess for småbarnsforeldre å finne ut hva smårollingen reagerer på.

- Har barnet ditt begynt å bli plaget med kløende utslett som ikke forsvinner, bør du kontakte lege, slik at barnet kan bli henvist til en hudspesialist. Der vil du få veiledning i hvordan utslettene mest effektivt kan behandles. Skriv gjerne opp spørsmål du har til legen på forhånd, anbefaler Fyrand.

Han råder også foreldrene til å ta med seg en ekstra person på konsultasjonen - som kan passe på den aktive smårollingen slik at legen og dere foreldre kan få en prat etter at barnet er undersøkt. Små atopikere kan ofte være svært urolige, avslører Fyrand. - Men til gjengjeld er de svært intelligente, legger spesialisten rask til. Og har dermed ramset opp enda to pussige kjennetegn ved dette ”folkefæret”.

Ikke eksperimenter!
Ole Fyrand advarer foreldre mot å eksperimentere for mye på egenhånd når dere skal sjekke ut om det er kostholdet som utløser eksemutbruddene hos barnet. Dette er en vanskelig jobb som bør gjøres under veiledning og oppfølging av spesialister. Først og fremst for å forhindre at barnet får i seg for lite av viktige næringsstoffer.

- Matintoleranse kan være svært vanskelig å avsløre. Det krever en god del medisinsk innsikt å kartlegge disposisjonene til hver enkelt pasient. Hudlegene trekker inn hjelp fra erfarne kostholdseksperter til dette arbeidet. Det forvirrende med eksem utløst som følge av matintoleranse, er at reaksjonen ofte kommer når eksemet allerede er i en aktiv fase, mens den samme maten kan tåles i gode perioder, forteller Fyrand.

- Jeg vet om skrekkeksempler hvor alternative terapeuter har bedt foreldrene om å kutte ut det ene næringsstoffet etter det andre. Og testene som benyttes, blant annet av blodet, er ikke vitenskapelig dokumentert, påpeker Fyrand. Han sverger til skolemedisinen, som har dokumentasjon for sine behandlingsmetoder.

Selv om man per i dag ikke vet hvordan atopisk eksem kan helbredes, finnes det mange gode behandlingsmetoder for denne vanligste hudsykdommen blant barn. Prognosene er heldigvis gode. De aller fleste vokser plagene av seg!

 

Gode råd:

 • Kortisonpreparater direkte på utslettet er effektivt. Dette må skje under samråd med lege.
 

 • Før eksemet behandles, er det viktig å sjekke nøye om det har gått infeksjon i eksemet. Ved infeksjon, må denne behandles først. Samrå med lege.
 

 • Fuktighetskremer. Apobase og Locobase er to vanlige typer som fås på apoteket.
 

 • Aloe Vera er et gammelt preparat som har vært vanlig å bruke på ekstra tørr hud, men virkningen er ikke dokumentert.
 

 • Natusan-serien og andre preparater som inneholder mye fett.
 

 • Et bad vil ofte lindre et kløende utslett: Ha litt Natusan badeolje i vannet. Vannet må ikke være for varmt, det kan forverre utslettene. La barnet kose seg i vannet i 15-20 minutter. La barnet lufttørres slik at oljen fra badevannet blir liggende igjen på huden.
 

 • Smør på med et godt hudpreparat etter at huden er tørket.
 

 • Ved mistanke om infeksjon, ha litt kalium permanganat oppi badevannet sammen med badeoljen.
 

 • Sørg for at det er minst mulig støv på barneværelset. Få ut alle overflødige støvsamlere! Også det meste av utstyr og leker!
 

 • La barnet sove i en lett og luftig -og godt utvasket og stor bomullspysj.
 

 • La det være kjølig i barnets soverom om natten.
 

 • Barnet bør ha på seg godt utvaskede, luftige klær. Bomull er bra. Unngå ull, den klør og de grove fibrene setter seg fast i eksemet.
 

Har du et barn med atopisk eksem? Professor og hudlegespesialist Ole Fyrand har skrevet en praktisk håndbok om denne sykdommen. Boken heter ”Atopisk eksem” og er utgitt på forlaget Gyldendals Helseguider. Den kan kjøpes hos Bokkilden.

Mozon.no, 24.06.2004