Hjelp, barnet mitt stjeler!

Hva gjør du dersom barnet ditt nasker i butikkene? Her er noen tips til foreldre som vil hjelpe barna på rett vei.

Klart du ser på barna dine som englebarn. De gjør leksene sine, hjelper til med oppvasken og rydder rommet sitt. Men så oppdager du at barnet ditt stjeler. Før du gjør noe, kan det hjelpe å vite litt om hvorfor barna gjør det og hva du kan gjøre for å hjelpe.

Hvorfor stjeler de?
Barn i alle aldere kan føle seg fristet til å stjele. Men det er ulike grunner til hvorfor de stjeler.

Veldig små barn kan noen ganger ta ting de vil ha uten å skjønne at de gjør noe galt. De forstår ikke at tingen koster penger og at det er galt å ikke betale.

Barneskolebarn vet som regel at det er galt å ta noe uten å betale. Ofte tar de imidlertid ting likevel, fordi de mangler selvkontroll.

Tenåringer eller nesten-tenåringer vet at de ikke skal stjele. De kan likevel naske ting på grunn av spenningen eller fordi vennene deres gjør det. Noen av dem tror de kan slippe unna med stjelingen. Etterhvert som selvkontrollen øker, stjeler enkelte tenåringer som et opprør.

Det kan også være mer komplekse grunner til at barn og tenåringer stjeler. De kan for eksempel være sinte eller ønske oppmerksomhet. Stjelingen kan også være et tegn på problemer hjemme, på skolen eller med venner. Enkelte stjeler som et rop om hjelp på grunn av psykiske eller fysiske plager de opplever hjemme.

I andre tilfeller kan barna stjele fordi de ikke har råd til det de vil ha. De kan også stjele for videre salg, for å få råd til narkotika eller lignende.

Uansett hva grunnen er, må foreldrene finne ut hva som er grunnen til oppførselen. De bør også finne ut om det ligger noe annet under.

Hva skal foreldre gjøre?
Når et barns tyveri blir avslørt, bør foreldrenes reaksjon avhenge av om det er første gang eller om det er noe som skjer jevnlig.

Med veldig små barn, må foreldrene hjelpe dem med å forstå at stjeling er galt. De må skjønne at når man tar noe uten å spørre eller betale, sårer det noen andre. Dersom et barnehagebarn stjeler godteri, kan foreldrene hjelpe barnet med å levere tilbake varen. Hvis godteriet allerede er spist, kan foreldrene ta med barnet tilbake til butikken, be om unnskyldning og betale for det.

Barn i skolealder må levere tilbake tyvgodset. De burde vite at det er galt å stjele. Foreldre bør imidlertid gi dem bedre forståelse for konsevensene. Et eksempel er hvis barnet kommer hjem med en venns leke og du skjønner at det er tatt uten tillatelse. Da bør fortelle hvordan det føles hvis noen tar noen av barnets leker uten å spørre. Foreldrene bør også få barnet til å ringe vennen for å be om unnskyldning, forklare hva som skjedde og love å gi leken tilbake.

Når en tenåring stjeler bør foreldrene ha strengere konsekvenser. For eksempel kan foreldrene ta tenåringen med tilbake til butikken varen er stjålet fra og møte vekterne for å unnskylde og forklare hva som har skjedd.

Den pinlige situasjonen ved å møte opp og fortelle hva hun eller han gjorde og å levere tilbake varen, vil lære dem en evig lekse om hvor galt tyveri er. Videre straff, spesielt fysisk avstraffelse, er unødvendig. Det kan gjøre barnet sint og gjøre lysten til å gjøre verre ting større. Dersom det er første gangen barnet stjeler, vil mange butikker akseptere unnskyldningen og ikke gå videre med det. Enkelte butikker vil imidlertid ta affære allerede første gang. Barn som har stjålet flere ganger, vil neppe møte sympati.

Barn i alle aldere må lære at tyveri ikke bare er å ta noe fra en butikk - det er også å ta penger fra personene som jobber der. Nasking gjør dessuten at prisene øker for andre kunder. De bør også forstå at tyveri er kriminelt og kan føre til verre straffer enn husarrest senere i livet.

Hvis barnet stjeler penger fra foreldrene må barnet få alternativer for tilbakebetaling. Eksempel på dette kan være ekstra plikter i huset. Det er viktig at foreldrene ikke frister barnet ved å la penger ligge på godt synlige steder, ved å håpe å ta barnet på fersken. Det kan ødelegge respekten mellom foreldre og barn.

Kilde: Kidshealth.org

Mozon.no, 15.06.2005