<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Hiv og immunforsvaret

Hiv påvirker kroppens forsvarsceller. Hvis immunsystemet blir kraftig nedsatt, trengs behandling.

Hiv angriper kroppens forsvarsceller og kan føre til at de etter hvert mister evnen til å bekjempe infeksjoner og noen kreftformer. Kroppens forsvarsceller brytes langsomt ned, og dette gir plager når infeksjonsforsvaret er blitt så mye svekket at det ikke lenger klarer å bekjempe sykdommer effektivt. Det skjer som regel først mange år etter at man ble smittet.

Les også: Når bør du hiv-testes?

Hiv er et virus som trenger å komme seg inn i en celle for å reprodusere seg selv og overleve. For å komme inn i en celle, må det kople seg til et eggehvitestoff (et ”protein”) på cellens overflate. Dette eggehvitestoffet kalles CD4. Det finnes på flere ulike typer celler i kroppen, men først og fremst på en type immunceller som kalles T4-lymfocytter.

T4-lymfocyttene er celler som spiller en viktig rolle for at immunsystemet skal fungere effektivt. En frisk person har mellom 800 og 1200 T4-celler per milliliter blod. Hos en person med hivinfeksjon reduseres dette antallet gradvis.

Reduksjonen tar lang tid, som regel mange år. Til slutt kan antallet likevel bli så lavt at immunforsvaret blir alvorlig nedsatt. Da reduseres kroppens evne til å bekjempe infeksjoner og noen kreftformer.

Også mikrober som vanligvis ikke gir sykdom hos mennesker kan da få mulighet til å gi infeksjoner. Slike infeksjoner kalles opportunistiske. Den vanligste av disse mikrobene er Pneumocystis carinii, som kan gi lungebetennelse.

Skrevet av lege Kåre Moen, for Lommelegen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer