HIV-kondomer selges i Norge

Kondomer med en sæddrepende krem som øker risikoen for HIV-smitte, selges i Norge. Nå tar Sosial- og helsedirektoratet affære.

I Danmark har helsemyndighetene slått alarm, etter at det ble oppdaget at danskproduserte kondomer var påført glidemiddel og sæddrepende krem med stoffet nonoxynol-9. Stoffet irriterer slimhinnene i skjeden og øker dermed faren for hiv-smitte.

I norske butikker har kondomer med nonoxynol-9 vært i handelen helt til nå.

- Stoffet ble anbefalt fjernet allerede på slutten av 80-tallet, sier rådgiver Arild Johan Myrberg i Sosial- og helsedirektoratet til Teknisk Ukeblad.

Han peker på at de allerede for nesten 20 år siden ble klar over at nonoxynol-9 forårsaket irriterte slimhinner.

- Men jeg var ikke klar over at det skulle ha noen spesiell effekt i forhold til hiv, sier han.

Fjernes fra hyllene
Det er det danske tidsskriftet Ingeniøren som viser til fagmiljøene som peker på blant annet hiv-faren som oppstår når slimhinnene blir irriterte.

Nå har Danmarks Apotekerforening oppfordret sine medlemmer til å fjerne alle kondomer med det farlige stoffet. I Danmark dreier det seg om merket «Worlds-Best» av typen «Extra Creme Special»

Kondomeriet bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at de selger både «Worlds-Best»og typen «Condomi Supersafe» i sine butikker. Nå er de fjernet fra hyllene.

- Da vi ble gjort oppmerksomme på denne saken av fjernet vi produktene som inneholder nonoxynol-9, sier Kjersti Antonsen i Kondomeriet til Mozon.

Bruker kun glidemiddel
Durex og RFSU, de ledende merkene på det norske markedet, har ikke produkter med nonoxynol-9.

- På åttitallet kom det rapporter som viste at det sæddrepende middelet nonoxynol-9 irriterer slimhinnene hos kvinner, derfor fjernet vi det og bruker kun glidemiddel i våre kondomer, sier markedskoordinator Cecilie Skeie i RFSU Norge til Mozon.

Sosial- og helsedirektoratet skal nå vurdere om de skal forby nonoxynol-9.

- Jeg trodde at dette stoffet var ute av omløp for lenge siden, sier Myrberg.

 

Mozon.no, 14.03.2006