<strong><b>GJØR SOM TERMINALEN SIER:</strong></b> Kortbetaling er særdeles trygt i Norge. Det er likevel viktig å ta sine forholdsregler. Å skjule PIN-koden er en av dem. Foto: PER ERVLAND
GJØR SOM TERMINALEN SIER: Kortbetaling er særdeles trygt i Norge. Det er likevel viktig å ta sine forholdsregler. Å skjule PIN-koden er en av dem. Foto: PER ERVLAND Vis mer

Historisk lavt nivå på kortsvindel i Norge

Trygt å bruke kortet i fysiske butikker – den største trusselen er på nettet.

Publisert
Sist oppdatert

Visas svindeltall for 2012 er gode nyheter for deg som har et kort eller to i lommeboken. Svindel mot norske kortholdere er nemlig på et historisk lavt nivå. Kun 0,017 prosent av alle norske Visa-transaksjoner er utsatt for svindel. 17 av 100.000 transaksjoner med andre ord.

Svindel mot norske kortholdere er under halvparten av snittet for Europa.

Effektive tiltak

Informasjonssjef i Skandiabanken, Johnny Anderson, forteller at det de senere årene er gjort grep som har vist seg å være svært effektive i kampen mot kortsvindel. Det sikrer deg som kortkunde, uansett hvilken bank du bruker.

Chip:
Skandiabanken på sin side innførte chip på kortene i 2009, og i løpet av et år var antallet reklamasjoner (erstatningskrav fra kunder ved kortsvindel) redusert med 50 prosent. Innføring av chip er det enkelttiltaket som har hatt størst påvirkning på svindeltallene.

Men vær obs! Her blir kortet kopiert på en norsk bensinstasjon

Regionsperre:
Andersson forteller videre at regionsperre på kortet har redusert svindelen med ytterligere ti prosent fra 2010 til 2011. Skandiabanken var imidlertid ikke først ute med denne løsningen i Norge. Handelsbanken var blant bankene som var først ute med et slikt tilbud til kundene sine. Med regionsperre velger du selv i hvilke verdensdeler det skal være mulig å bruke kortet. Det gjelder bare å huske å låse opp kortene når du skal ut på langtur.

Sikker netthandel:
Det tredje tiltaket som også har hatt positiv effekt på svindeltallene er løsninger for sikker netthandel. Med Verified by Visa har du en forsterket trygghet når du handler på nett. Dette gjenspeiles også i reklamasjonstallene hos Skandiabanken, forteller Anderson til DinSide.

Visste du forresten at det sitter en hel gjeng i Mo i Rana og overvåker kortbruken din? Herfra avverges kortsvindel for flere titalls millioner kroner.

Nordmenn fortsatt utsatt på reise

Vær på vakt når du bruker kortet utenlands, og spesielt i USA hvor kortsvindel er mer utbredt. Foto: Colourbox
Vær på vakt når du bruker kortet utenlands, og spesielt i USA hvor kortsvindel er mer utbredt. Foto: Colourbox Vis mer


Selv om kortsvindel ligger på et lavt nivå i Norge, er nordmenn fortsatt utsatt på reise. Dette gjelder i hovedsak reiser utenfor Europa, og særlig til USA. En stor del av forklaringen ligger i at disse landene ikke har tatt i bruk chip-teknologien. Dermed bruker du magnetstripen for å betale, og faren for å få magnetstripen kopiert er større.

Nettbanken avslører imidlertid om du har blitt lurt. Sjekk derfor nettbanken ofte, og særlig om du har vært utenlands. Et annet effektiv virkemiddel er å begrense disponibel saldo på lønnskontoen – tøm kontoen før svindlerne gjør det

Her bør varsellampene blinke

Foruten reiser utenfor Europa, er det svindel på nett som representerer det største faren for norske kortbrukere. Både netthandel og såkalte phishingmailer.

– I 2012 så vi faktisk en økning i antall svindeltilfeller på nett. Dette dreier seg da om kunder som blir svindlet når de handler i nettbutikker, eller kunder som har gitt fra seg kortinformasjon etter at de har mottatt e-post fra svindlere, forklarer Anderson.

Informasjonssjef i Skandiabanken advarer deg mot å bli lurt av falske e-poster.  Foto: Per Ervland
Informasjonssjef i Skandiabanken advarer deg mot å bli lurt av falske e-poster. Foto: Per Ervland Vis mer


Anderson anbefaler at man fortrinnsvis handler hos kjente nettaktører, og dessuten holder seg til butikker som tilbyr ekstra sikkerhet med løsninger som Verified by Visa og MasterCard Securecode. Og i tillegg en anbefaling som tydeligvis ikke kan gjentas ofte nok:

– Kundene må aldri gi fra seg kontoopplysninger dersom de blir bedt om dette i form av en e-post der du blir bedt om å verifisere dine opplysninger. Bankene vil aldri be deg om å dele sensitiv informasjon på denne måten, sier Anderson.

Lurer du på hvordan en phishingmail ser ut? Her er e-postene du må legge rett i søppelboksen. Ikke trykk på lenken av ren nysgjerrighet, heller!

Er du lei av hele kortbruken kan du hive deg med på DinSides prosjekt Kjøpestopp 2013

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer