Inga Holst<br />
<br />
Journalist, DinSide Foto: Karoline Brubæk
Inga Holst

Journalist, DinSide Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Hipp hurra for bursdagsmomsen

KOMMENTAR: Mottar du presanger på over 1.000 kroner må du betale moms på hele beløpet. Les historien om de virkelige ringenes herrer.

Publisert
Sist oppdatert

Jeg er et enkelt menneske og har til dette årets 29-års dag ønsket meg gull og diamanter fra min kjæreste i Spania. Ettersom fødselsdagspresangen kom på overtid i fjor, er min bedre halvpart tidlig ute denne gangen. Og tre dager før bursdagen får jeg en telefon fra Posten:

- Det følger ikke med faktura på gullringen. Hvor mye koster den, spør Lisen på Postens mottak på Gardermoen.

- Å, sier jeg, det vet jeg ikke. Er det diamanter på den da?

- Det står det ikke noe om.

1000 kroner

Med kun tollvesenets opplysninger om at pakken inneholder en gullring – jeg har jo ennå ikke fått gaven - satser jeg på at presangen koster 150 euro. Det burde jeg ikke sagt. For selv uten diamanter, vil presangen koste meg. Koster bursdagspresangen mer enn 1.000 kroner, må jeg betale moms på presangen. Dette etter at Toll- og avgiftsdirektoratet økte grensen på gaver til 500 kroner til 1.000 kroner. Er ringen et ordinært bursdagsobjekt fra El Corte Inglés og koster 150 euro, tilsvarende 1.245 kroner må jeg ut med 298 kroner i moms. Har den diamanter må jeg spise havregrøt resten av måndeden.

- Vi har regler og lover vi er forpliktet til å følge. Tenk deg hvilke skred vi ville få dersom en fikk fritak, sier en saklig stemme med et snev av Halden over konsonantene, på Tollvesenet Oslo Lufthavn Gardermoen.

- Ja, samfunnet vil gå i oppløsning, svarer jeg. – Det ville bli det reneste anarki.

Nok en dag går. Jeg får beskjed om å skrive en e-post til Posten EMS hvor jeg oppgir at pakken er en presang og hva den koster. Endelig er det bursdag, og jeg ser frem til at Posten EMS skal sende bursdagspresangen fra min elskede – med eller uten innbetalingsblankett på moms - på døra.

- Jeg venter på at damen på tollen skal godkjenne summen, sier Lisen på Posten EMS.

Dyrt byråkrati

Om det er sunn samfunnsøkonomi å sette inn et helt apparat for å få ut 300 kroner fra folks bursdagpresanger må være opp til samfunnsøkonomene å regne ut. Det jeg lurer på når jeg nå vurderer om jeg skal betale bursdagsmomsen, er logikken i avgiftsinnkrevingen.

Hadde jeg reist til El Corte Inglés og kjøpt ringen selv, ville jeg ikke være nødt å betale moms; du kan ha med varer for inntil 6.000 kroner uten å betale moms. Kanskje jeg kunne fått en bitteliten momsfri edelsten? (kanskje lurt å holde kjeft om dette, for da blir kanskje grensen for verdien av varer du kan ta med deg inn til landet satt ned til 500 kroner) Tidligere var det enkelte avgifter jeg stusset over. Nå topper bursdagsmomsen klart listen over fiskalavgifter jeg mener samfunnet burde holde seg for gode til å avkreve.

- Skål, da, prinsesse, sier min elskede på telefon fra en søreuropeisk by. – Til lykke med fødselsdagen.

- Du får skåle skikkelig, skatt! Husk at jeg har bursdag en gang i året, Toll- og avgiftsdirektoratet har bursdagsfest med presangåpning og pengeoverrekkelse hver dag.

- Likte du presangen?

- Det vet jeg ikke. Jeg har enda ikke fått ikke fått presangen fra Posten EMS fordi Tollvesenet ikke har godkjent kjøpssummen på 150 euro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer