Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.comVis mer

Hielp mot prostata

Mange menn som får problemer med forstørret prostatakjertel kan med enkle kostholdsendringer og naturlegemidler få det mye bedre. Vi har tipsene.

Menn som må tisse ofte og som gjerne må opp flere ganger i løpet av natten for å late vannet, har prostataproblemer. .

Det finnes mange måter å behandle en godartet prostataforstørrelse på, blant annet med medisiner, mikrobølger og operasjon. Men det er mye du selv kan gjøre for å best mulig ta var på prostataen din.

Forekomsten av prostatakreft er syv ganger så stor i Norge som i Japan. Den store forskjellen skyldes blant annet flere livsstilsfaktorer som disponerer for utvikling av prostatakreft. Kostholdsfaktorer som disponerer for prostatakreft er kolesterolrik mat og mye animalsk fett.

Kosthold rikt på grønnsaker og soyaprotein kan forebygge prostataplager.

Regelmessig mosjon er positivt for prostata, det er også et daglig stort inntak av vann . Gjerne 1-2 liter rent vann daglig. Prostata er veldig ømfintlig for avkjøling. Fryser du på bena forverres plagene med vannlating. Unngå å fryse på bena og på baken. Stress gir også hyppigere vannlating og mer plager.

Gresskarfrø
Gresskarfrø (Cucurbita pepo) kan også hjelpe mot prostata. Spis to spiseskjeer gresskarfrø to ganger daglig i minst tre måneder. Gresskarfrø fås i helsekostbutikker. Det er også laget ulike preparater av dvergpalme og gresskarfrø som har dokumentert positiv effekt ved godartet prostataforstørrelse hos menn, disse preparatene gir vanligvis en gradvis effekt som kommer i løpet av de første 3 månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturmidler mot godartet prostataforstørrelse er mye brukt i utlandet. 70 prosent av midlene som skrives ut av leger til behandling av godartet prostataforstørrelse i Sentral -og Mellom Europa er naturmidler. I Norge er tilsvarende tall under 5 prosent.

Dvergpalme
Det virkestoffet av naturmidlene som har best dokumentert effekt er dvergpalme Den vokser hovedsakelig i USA og på de Vest-Indiske øyer. Bærene fra planten er brukt i folkemedisin gjennom mange år mot en rekke forskjellige problemer. Men det er først og fremst på forstørret prostata denne planten har en dokumentert effekt.

En amerikansk undersøkelse fra 2001 bekrefter at det er en klar sammenheng mellom dvergpalme og reduksjon av prostataproblemer. 85 menn over 45 år gjennomførte undersøkelsen som gikk over seks måneder. Gruppen som ble behandlet med dvergpalme i perioden opplevde reduserte symptomer på opphovnet prostata i forhold til kontrollgruppen som fikk et preparat uten innhold.

Det er de rød-brune eller svarte bærene fra dvergpalmen som benyttes mot prostataproblemer. Bærene inneholder fettsyrer og andre fettstoffer som er biologisk aktive. Sannsynligvis kan disse stoffene påvirke omdannelsen av testosteron i prostatakjertelen, en prosess som har en viktig rolle i utviklingen av forstørret prostata.

Til legen?
Forstørret prostata er altså ikke nødvendigvis ufarlig, selv om det er det vanligste.

Ved blod i urinen eller i sæden, eller ved økende problemer med vannlating, bør du få prostata undersøkt hos lege. Legen kjenner på prostata fra endetarmsåpningen og kan vurdere om den er for stor eller har knuter som gir mistanke om kreft. Legen kan ta blodprøver, eller sende deg videre til ultralyd, cystoskopi, eller få tatt en vevsprøve av kjertelen. Disse undersøkelsene kan avklare hvor stor prostata er, om du bør opereres for en godartet prostataforstørrelse eller om det er kreft.

Har du forstørret godartet prostata bør du gå regelmessig til kontroll, hvor ofte avtaler du med legen. Alle menn bør kontrollere prostata hos lege ved 50 års alder og samtidig ta en blodprøve (PSA) som kan avsløre prostatakreft på et tidlig stadium.

Prostatakreft er oftest en kreftform som vokser langsomt, de fleste dør med den og ikke av den. Men prostatakreft kan også være ondartet og hurtigvoksende, og en godartet kan utvikle seg til en mere ondartet kreft.

Prostatakreft skal regelmessig kontrolleres hos lege eller på sykehus. Det finnes behandling med hormoner som reduserer kreftens vekst. Operasjon og strålebehandling er også mulig.

 

Mozon.no, 27.01.2006
Oppdatert: 12.03.07