Lånekassen hever renten - i små, og ikke hyppige skritt - omtrent som Sentralbanken.
Lånekassen hever renten - i små, og ikke hyppige skritt - omtrent som Sentralbanken.Vis mer

Hever studielånsrenten

Lånekassen øker den flytende renten på studielån fra 1. april med 0,4 prosentpoeng til 4,4 prosent.

Ingen aprilsnarr

Etter noen år med gode rentevilkår, har renten steget med mer enn 1,5 prosentpoeng siden siste kvartal 2005. Og fra og med 1. april i år vil Lånekassens flytende rente ligge på 4,4 prosent.

Dagens fastrentetilbud er 5 prosent for tre år og 5,1 prosent for fem år.

Å binde eller ikke binde

Etter noen gode år med lav rente, peker pilene oppover. Men hvor mye? Faksimile fra Lånekassen.no
Etter noen gode år med lav rente, peker pilene oppover. Men hvor mye? Faksimile fra Lånekassen.no Vis mer


10.000-kroners spørsmålet er imidlertid: Skal renten videre opp i 2007 - og de neste fem årene? Skal den så mye opp at det vil lønne seg å binde renten, eller har toget for å binde studielånsrenten gått for lenge siden?

Svaret på det første spørsmålet er ja. Lånekassens signaler tyder på at renten skal videre opp. Ifølge informasjonssjef i Lånekassen, Wenche Merli, skal den stige i tiden fremover dersom dagens rentepolitikk føres videre.

Svaret på det andre spørsmålet strides de fleste om. Hvor mye skal renten opp?

Det aller beste fastrentetoget har gått for lenge siden. Hadde du svingt deg rundt på riktig tidspunkt kunne du ha bundet fastrenten til 3,7 prosent for tre år og 4,1 prosent for fem år.

Dette betyr ikke nødvendigvis at det ikke vil lønne seg å binde renten nå. Lånekassen har litt andre forutsetninger enn andre banker når de fastsetter renten, ettersom det er en statlig låneinstitusjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Slik fastsettes studielånsrenten

Bind renten dersom du har lite slingringsmonn i økonomien og trenger å forholde deg til forutsigbare utgifter de neste tre til fem årene.

Du kan søke om å binde renten på via Lånekassens kassafon (Tlf: 04545) eller på nettet. Fristen for å søke om fastrente er 10. januar. .